– Det är mycket prat idag om vad mat innehåller, vad den kostar och vilka som tjänar på maten. Att odla själv är ett sätt att ta tillbaka makten över maten, säger Nadine Joelsson.
För 12 år sedan flyttade hon och sambon Fredrik till Staffansbo gård mellan Boxholm och Mjölby. Några djur tog de med sig, men under åren har gårdens invånare blivit fler. Förutom får, kaniner, höns och kor har två barn fötts på gården, och ett tredje är på väg.
– Idag är vi helt självhushållande på kött, ägg, honung och en stor del av grönsakerna vi äter under året. I gårdsbutiken säljer vi kött, ägg, lammskinn och grönsaker, säger Nadine.
I grannhuset har Linda Oskarsson och Emil Werner flyttat in. De har blivit en del av livet på gården.
– Vi har alltid varit intresserade av odling, men vi har inte haft möjligheten att odla själva. När vi flyttade hit förra våren var tanken att vi skulle odla tillsammans. Förra året testodlade vi lite, men i år så kör vi på.
Under hösten sökte de fler personer som kunde tänka sig vara intresserade att odla tillsammans. Ytterligare en familj från Boxholm nappade.
– Vi har odlat till försäljning ett par år och till oss själva i över 10 år. Vi ville dela livet på gården med fler. Allt blir roligare om man är några stycken som kan hjälpas åt. Nu är vi tre hushåll som kommer odla ihop, säger Nadine.
Linda pluggar samtidskonst, återbruk och ekohushållning. Hon driver även företag tillsammans med sambon Emil, där de tillverkar smycken i trä och akrylglas. Smyckena säljer de sedan på mässor och marknader.
– Innan vi flyttade hit hyrde vi ett hus i Motala och hade ingen möjlighet att odla där. Staffansbo var en helt ny värld, med djur och odlingar. Vi har längtat efter att få odla. Emil är kock sedan tidigare och har alltid velat ha en örtträdgård.
Linda berättar att hon är extra sugen på att få odla "specialarna" som de beställt.
– "Specialarna" är röd popcornmajs. Men jag är även sugen på att odla mangold och olika tomatsorter. Vi ska odla många olika sorter och i stor mängd. Det kommer finnas massor med gott att använda i matlagningen. Örter, tomater och kål.
Det finns fördelar med att vara fler som delar på ett odlingsprojekt säger Nadine. Det kan vara ett sätt att dela på arbetsinsatsen, men även de ekonomiska kostnaderna.
– Det blir lättare att lyckas med ett större projekt när det inte hänger på en eller två personer. Sedan är det glädjen att få jobba tillsammans. Att odla är det bästa jag vet och att få dela den glädjen med andra är superroligt.
Staffansbo gård är inte först ut med samodling. Det går att ana en växande trend och ökat intresse för att odla tillsammans i samhället menar Nadine.
– Människan har alltid odlat och det känns naturligt att vi kommer tillbaka till det. Självhushåll, ekonomi och beredskap är tre anledningar till att man vill odla egen mat. Men det handlar även om odlingsglädje. Vissa som har en trädgård använder den bara när man klipper gräset. Då kan man lika gärna använda den till att odla.
Många lever ett stressigt liv. Hur får ni era scheman att gå ihop?
– Just vi är flexibla eftersom vi bor här och jobbar hemifrån. Vi får anpassa oss efter den tredje familjen, de får styra lite när vi kan jobba tillsammans. Sedan kommer vi såklart jobba andra dagar, men så får det bli. Man får jobba när man kan.
Vi kommer att följa livet på Staffansbo gård i ett antal artiklar.