Nadine, 33, satsar på samodling: ”Att odla är det bästa”

Nadine Joelsson sökte fler som ville odla tillsammans. 
På Staffansbo gård ska nu tre familjer odla potatis, grönsaker och örter.
– En helt ny värld, säger Linda Oskarsson som är en av de som hängt på trenden samodling.

Linda Oskarsson och Emil Werner driver ett företag tillsammans som tillverkar och säljer smycken. Emil filmar och fotar en del åt kompisar och företag.

Linda Oskarsson och Emil Werner driver ett företag tillsammans som tillverkar och säljer smycken. Emil filmar och fotar en del åt kompisar och företag.

Foto: Jennifer Grönquist

Boxholm2025-04-02 17:00

– Det är mycket prat idag om vad mat innehåller, vad den kostar och vilka som tjänar på maten. Att odla själv är ett sätt att ta tillbaka makten över maten, säger Nadine Joelsson.

För 12 år sedan flyttade hon och sambon Fredrik till Staffansbo gård mellan Boxholm och Mjölby. Några djur tog de med sig, men under åren har gårdens invånare blivit fler. Förutom får, kaniner, höns och kor har två barn fötts på gården, och ett tredje är på väg.

– Idag är vi helt självhushållande på kött, ägg, honung och en stor del av grönsakerna vi äter under året. I gårdsbutiken säljer vi kött, ägg, lammskinn och grönsaker, säger Nadine.

"Alla har något att bidra med. Jag står för kunskapen just nu, men jag tänker att det utmynnar i att alla kan lika mycket. Men även att jag lär mig någonting av de andra", säger Nadine Joelsson.
"Alla har något att bidra med. Jag står för kunskapen just nu, men jag tänker att det utmynnar i att alla kan lika mycket. Men även att jag lär mig någonting av de andra", säger Nadine Joelsson.
På Staffansbo gård har man redan förodlat tomaterna. "Har man inte börjat odla än är det hög tid nu", säger Nadine Joelsson.
På Staffansbo gård har man redan förodlat tomaterna. "Har man inte börjat odla än är det hög tid nu", säger Nadine Joelsson.
På gården har Nadine och Fredrik får. Ullen kan användas till mycket, till exempel täckning av odlingar. Det skyddar och förhindrar uttorkning.
På gården har Nadine och Fredrik får. Ullen kan användas till mycket, till exempel täckning av odlingar. Det skyddar och förhindrar uttorkning.

I grannhuset har Linda Oskarsson och Emil Werner flyttat in. De har blivit en del av livet på gården.

– Vi har alltid varit intresserade av odling, men vi har inte haft möjligheten att odla själva. När vi flyttade hit förra våren var tanken att vi skulle odla tillsammans. Förra året testodlade vi lite, men i år så kör vi på.

Under hösten sökte de fler personer som kunde tänka sig vara intresserade att odla tillsammans. Ytterligare en familj från Boxholm nappade.

– Vi har odlat till försäljning ett par år och till oss själva i över 10 år. Vi ville dela livet på gården med fler. Allt blir roligare om man är några stycken som kan hjälpas åt. Nu är vi tre hushåll som kommer odla ihop, säger Nadine.

Linda Oskarsson ser fram emot att skörda senare i sommar. "Örter är härligt", säger hon.
Linda Oskarsson ser fram emot att skörda senare i sommar. "Örter är härligt", säger hon.

Linda pluggar samtidskonst, återbruk och ekohushållning. Hon driver även företag tillsammans med sambon Emil, där de tillverkar smycken i trä och akrylglas. Smyckena säljer de sedan på mässor och marknader. 

– Innan vi flyttade hit hyrde vi ett hus i Motala och hade ingen möjlighet att odla där. Staffansbo var en helt ny värld, med djur och odlingar. Vi har längtat efter att få odla. Emil är kock sedan tidigare och har alltid velat ha en örtträdgård.

"Emil gör världens godaste pizza", säger Linda Oskarsson som ser fram emot att kunna odla egen basilika.
"Emil gör världens godaste pizza", säger Linda Oskarsson som ser fram emot att kunna odla egen basilika.

Linda berättar att hon är extra sugen på att få odla "specialarna" som de beställt.

– "Specialarna" är röd popcornmajs. Men jag är även sugen på att odla mangold och olika tomatsorter. Vi ska odla många olika sorter och i stor mängd. Det kommer finnas massor med gott att använda i matlagningen. Örter, tomater och kål.

Ett sätt att hålla nere kostnaderna är att spara fröer från ett år till ett annat.
Ett sätt att hålla nere kostnaderna är att spara fröer från ett år till ett annat.

Det finns fördelar med att vara fler som delar på ett odlingsprojekt säger Nadine. Det kan vara ett sätt att dela på arbetsinsatsen, men även de ekonomiska kostnaderna.

– Det blir lättare att lyckas med ett större projekt när det inte hänger på en eller två personer. Sedan är det glädjen att få jobba tillsammans. Att odla är det bästa jag vet och att få dela den glädjen med andra är superroligt.

På gården finns det får. Linda Oskarsson ser till att de förväntansfulla och hungriga djuren får mat.
På gården finns det får. Linda Oskarsson ser till att de förväntansfulla och hungriga djuren får mat.
På Staffansbo gård finns förutom får även getter, kor, kaniner, höns och bin.
På Staffansbo gård finns förutom får även getter, kor, kaniner, höns och bin.
Emil Werner och Linda Oskarsson matar fåren.
Emil Werner och Linda Oskarsson matar fåren.

Staffansbo gård är inte först ut med samodling. Det går att ana en växande trend och ökat intresse för att odla tillsammans i samhället menar Nadine.

– Människan har alltid odlat och det känns naturligt att vi kommer tillbaka till det. Självhushåll, ekonomi och beredskap är tre anledningar till att man vill odla egen mat. Men det handlar även om odlingsglädje. Vissa som har en trädgård använder den bara när man klipper gräset. Då kan man lika gärna använda den till att odla.

Nadine Joelsson, Emil Werner och Linda Oskarsson är grannar. När man bor på landet kan det vara praktiskt att göra saker tillsammans. "Vi tänkte åka och handla tillsammans om en stund", säger Linda.
Nadine Joelsson, Emil Werner och Linda Oskarsson är grannar. När man bor på landet kan det vara praktiskt att göra saker tillsammans. "Vi tänkte åka och handla tillsammans om en stund", säger Linda.

Många lever ett stressigt liv. Hur får ni era scheman att gå ihop?

– Just vi är flexibla eftersom vi bor här och jobbar hemifrån. Vi får anpassa oss efter den tredje familjen, de får styra lite när vi kan jobba tillsammans. Sedan kommer vi såklart jobba andra dagar, men så får det bli. Man får jobba när man kan.

Vi kommer att följa livet på Staffansbo gård i ett antal artiklar.

Grannar och odlingskompisar. Nadine Joelsson, Emil Werner, Lina Oskarsson.
Grannar och odlingskompisar. Nadine Joelsson, Emil Werner, Lina Oskarsson.
4 FRÅGOR OM SAMODLING

Nadine Joelsson svarar på fyra funderingar kring samodling:

Vad kan man odla som håller länge?

– Vi har en jordkällare och då blir det enklare att odla potatis, morötter, rödbetor och lök. Så länge man har potatis är man mätt. När det gäller andra grönsaker måste vi fundera på hur mycket vi kan äta och vad vi kan frysa in. Mycket kan man frysa eller torka. Om man inte har en jordkällare kan man göra en stuka, ett hål i marken som man isolerar med nät. Det blir som en jordkällare. 

Sparar man pengar på att odla själv?

– Fröna till tomaterna kostade cirka 60 kronor och då får vi hur mycket tomater som helst. Odlar man smart och inte köper in massor med saker för att kunna odla kan man spara mycket pengar. Man behöver inte köpa jord och redskap, man klarar sig ganska bra på det man har hemma.

Ett sätt att hålla nere kostnaderna är att spara fröer från ett år till ett annat.
Ett sätt att hålla nere kostnaderna är att spara fröer från ett år till ett annat.

Hur gör man med gödsel?

– Vi har lyxen att ha egen gödsel. Mycket gödsel behöver brinna, men kaningödsel kan man slänga ned direkt i odlingarna. Har man kanin eller marsvin har man egen gödsel. Det finns också hästägare som vill bli av med gödsel.

Hur gör man om man bara har en balkong att odla på?

– Om man har begränsat med plats tycker jag inte att man ska odla potatis och morötter. Sånt som växer på höjden och tar mindre plats är tomater och bönor.

Karta: Staffansbo Gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!