Det framgår av förslaget till klimatstrategi för åren 2008-2012 som nu är ute på remiss. Dokumentet utgör också kommunens energiplan.
Det är framför allt energirådgivaren Cecilia Thapper, miljöinspektör Jenny Asp Andersson och kvalitetsutvecklare Birgitta Palmqvist som jobbat med planen.
Dessa tre utgör kommunens arbetsgrupp för klimatarbetet. Cecilia är dock på väg att fasas ut eftersom hon fått ett nytt jobb i Malmö.
De tre konstaterar att utbyggnaden av fjärrvärmen näst intill har stått still de senaste åren. De ser huvudförklaringen till det att Vattenfall Värme AB har för avsikt att dra sig bort från Boxholm och att det pågår förhandlingar om ett ägarbyte av fjärrvärmeverket, även kallat ångcentralen, vid sågen.
"Vilken effekt detta kommer att ha på fjärrvärmeproduktionen i kommunen är fortfarande oklart", står det i klimatstrategin.
I fjärrvärmeverket eldas bark, spån och flis, restprodukter från det intilliggande sågverket. Anläggningen levererar i dag både ånga och hetvatten till sina kunder. Ångan står dock för bara 5 av de totalt 84 GWh energi som produceras. Ångan behövs i industriproduktionen (dock inte sågen) och hetvattnet för uppvärmning av såväl industrier, hyresfastigheter som offentliga byggnader.
Den avgjort största kunden är sågen, Rörvik Timber Boxholm AB, som således har en särställning både som leverantör och kund. Av Vattenfall Värmes leveranser går ungefär 75 procent till sågen och totalt 83 procent till industrin.
Den övriga produktionen fördelas på Boxholmshus/kommunen 13 procent och privatkunder 4 procent.
Det är inte bara att bygga ut nätet för det finns en begränsad kapacitet.
I strategiplanen konstateras att en möjlighet att få in mer kapacitet i fjärrvärmenätet vore att utvinna spillvärme från några av kommunens industrier. Förslaget är att under den kommande femårsperioden utreda lönsamheten och de tekniska lösningarna för detta.
Kommunstyrelsen föreslås få detta ansvar tillsammans med berörda företag och eventuellt i samarbete med länsstyrelsen.