Tummen ned för uppdelad semester

"Katastrof. Omänskligt. Det går vi inte med på. Vi sjukskriver oss alla." Den reaktionen från en mycket upprörd personal inom Boxholms äldreomsorg har orsakats av socialnämndens senaste sparbeslut.

Från höger: Gun Oskarsson, Sylvi Lundström, Kicki Strömberg, Monica Wickman, Ylva Almqvist, Siv Klingstedt och Ulla Johansson gör tummen ner för socialnämndens beslut att de anställda  inom Boxholms äldreomsorg ska dela sin  semester på tre perioder.

Från höger: Gun Oskarsson, Sylvi Lundström, Kicki Strömberg, Monica Wickman, Ylva Almqvist, Siv Klingstedt och Ulla Johansson gör tummen ner för socialnämndens beslut att de anställda inom Boxholms äldreomsorg ska dela sin semester på tre perioder.

Foto: Fotograf saknas!

Boxholm2003-11-26 05:56

För att spara pengar på vikariekostnader inom äldreomsorgen har socialnämnden beslutat att de anställda ska lägga ut sina semestrar under tre perioder, i stället för två, så som det tidigare har varit. I praktiken innebär det att en anställd kan få en semestervecka i juni, en vecka i juli och två i augusti, i bästa fall. Det finns också värre kombinationer.

Drabbar familjen

Ett sådant beslut har vållat vrede bland hela personalen inom äldreomsorgen, enligt de sju anställda som Corren träffar på servicehuset Svalan i Boxholm.

-- Vi känner ingen som tycker att det är ett bra beslut. Alla tycker att det är hemskt. Och det är katastrof för många familjer där mannen jobbar inom bruket och kvinnan inom omsorgen. De får kanske ingen semestervecka ihop och barnen blir också lidande, säger Kicki Strömberg, anställd inom hemtjänsten.

Ser inga fördelar

Varken hon eller någon annan av de anställda ser några fördelar med det här beslutet. Och de tror inte att det blir några besparingseffekter heller.

-- Vi jobbar storhelger och alla övriga helger och kan inte vara med våra familjer när alla andra är tillsammans. Vårt jobb är inte precis det lättaste. För att orka jobba behöver vi en ordentlig semester med våra familjer, säger Monica Wickman, anställd inom äldreomsorgen.

Arbetsglädje försvinner

Hon och de övriga menar att om personalen inte får vila upp sin kropp och själ blir de trötta och då försvinner också all arbetsglädje, då blir det bara jobbigt att arbeta.

-- Ingen mår bra av att jobba utan arbetsglädje. Då blir många fler sjuka och många söker andra alternativ i stället för semester, till exempel att man utnyttjar sina föräldradagar. Jag tror inte att kommunen kan spara några pengar på det här, säger Kicki Strömberg.

Hur mycket pengar socialnämnden ska spara genom den här åtgärden är faktiskt fortfarande oklart. Varken Arne Samuelsson (s), ordförande i socialnämnden, eller Sonja Pettersson, omsorgschef, kan säga det.

-- För att hålla oss inom kommunens budgetram 2004 måste äldreomsorgen spara. Därför har vi bestämt oss för att minska vikariekostnaderna. Hur mycket det blir vet vi ännu inte, säger Arne Samuelsson.

"Kvaliteten ökar"

Sonja Pettersson, som på socialnämndens uppdrag har utarbetat det här förslaget om "semester fördelad på tre perioder", vet inte heller besparingens exakta effekter, men hon ser ändå några fördelar med den här åtgärden.

-- När flera fastanställda jobbar ihop med vikarier ökar kvaliteten och det bli bättre kontinuitet inom äldreomsorgen. Dessutom minskar arbetsbelastning på sjuksköterskor, som inte kan delegera sina arbetsuppgifter till ovan personal, säger Sonja Pettersson.

Den beskrivningen av fördelar är dock helt främmande för de anställda.

-- Vi har aldrig varit alla på semester och våra vikarier har aldrig jobbat utan ordinarie personal. Tvärtom, vi har alltid haft tre ordinarie och tre vikarie som under sommaren jobbat tillsammans, säger Kicki Strömberg.

Ingen vet var vinsten är

Personalen ifrågasätter starkt hur politikerna kunde fatta ett beslut som berör så många anställda utan att de vet var vinsten ligger och om vinsten över huvud taget finns. Att Kommunal inte heller har godkänt det här förslaget i MBL-förhandlingar gör inte saken bättre.

-- Kommunal tyckte att det var ett dåligt förslag, dels för att vi inte tror att det leder till några besparingar, dels för att det försämrar arbetsvillkoren för våra medlemmar. Men politikerna brydde sig inte om det, säger Crister Johansson.

För att politikerna skulle förstå vad de beslutar om och hur det påverkar de anställda erbjuder personalen socialnämndens och Boxholms övriga politiker att ta över jobbet under någon sommarvecka.

-- Egentligen kunde alla chefer testa själva hur det är att fördela semestern på tre perioder. Då skulle de ha haft mer förståelse för sina underordnade. Vi hoppas att de ska ändra sig, säger Kicki Strömberg och får medhåll av samtliga arbetskollegor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om