Unga poeter ger ut fickpocket

Alla elever på Stenbockskolan har skrivit dikter.Ett 50-tal av dem finns nu samlade i en liten fickpocket som varje elev fått och som betalats av en kvinna i London!

Foto: Fotograf saknas!

boxholm2007-06-14 00:00

I levande poeters sällskap är det inte så lätt att vara jury. Särskilt inte om sällskapet är 490 barn och ungdomar stort.

- De har varit så ofattbart duktiga på att dikta, eleverna, och även om alla dikter inte fått plats i boken så kommer alla visas i en utställning på biblioteket från augusti månad och framåt, säger rektor Irene Gustafsson.

Natashas 22 dikter

Poesin har flödat. Särskilt i skallen på Natasha Sjögren Doody i klass 4 B. Hon lämnade ifrån sig 22 dikter.

Det finns mycket humor i elevernas dikter, men än mer allvar. Sorg blandas med glädje, fantasi med verklighet.

- Allt är okej i diktvärlden. I dikt är allting tillåtet. När man lyssnar till dikt får man också göra lite som man vill, sa en ung "riktig" poet, Jonas Edström från Linköping, när han medverkade med uppläsning av både egna dikter och elevernas dikter.

Han gjorde det vid de ceremonier som hölls stadievis på Stenbockskolan på tisdagen och som avslutades med att eleverna fick gå fram och hämta var sitt exemplar av diktboken.

Förra terminen fick eleverna i Åsbo skola en motsvarande diktbok.

Välgöraren i London heter Kristina Lindahl. Hon har bekostat båda diktböckerna och hon har också finansierat andra inköp i grundskolan i Boxholm det senaste året. Totalt har hon gynnat skolorna med cirka 150 000 kronor.

"Fantastiskt stöd"

Skolorna har köpt in böcker till "fri lustläsning" direkt i klassrummen 20 minuter varje vecka och eleverna har kunnat låna bokjuryböcker inte bara i skolorna utan även på kommunens bibliotek.

- Det är ett fantastiskt stöd. De här båda diktböckerna hade vi inte kunnat ge ut utan Kristinas pengar, säger Irene Gustafsson.

Följer utvecklingen

Kristina Lindahl är en äldre medelålders kvinna som har velat ge sitt stöd till skolorna i Boxholm. Hon har London som sin fasta adress men bor också ibland i Skåne och är uppvuxen i Boxholm. Hon flyttade från orten i samband med att hon tog studenten och utbildade sig sedan till lärare i matte, kemi och fysik. Giftermål förde henne sedan ut i världen, till Schweiz och till England, och bort från aktiv lärartjänst.

Kristina berättar för Corren att hon följt skolutvecklingen i Sverige genom alla år. Och så har hon läst Corren.

- Periodvis har det skrivits ganska negativt om skolan i Boxholm, och jag förstår att det funnits problem, och då har jag velat göra en insats. Det bästa att ge barn är möjligheter att läsa.

Kristina Lindahl är noga med att också personligen följa upp hur hennes finansiella stöd faller ut, hon gör besök på skolorna och försöker ha direktkontakt med både lärare och elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om