Den bokade samlingssalen i Folkets hus räckte inte till, i stället fick teatersalongen öppnas för de runt 130 Boxholmsbor som kom till socialnämndens informations- och diskussionsafton i måndags.
Temat var "Så vill vi ha det när vi blir äldre", och det tog inte lång tid att förstå att mötesdeltagarnas förväntningar på den kommunala äldreomsorgen inte var helt den samma som socialnämndens nuvarande intentioner.
Det som upprörde var framför allt nedläggningen av demensavdelningen Vallonen inom servicehuset Domherren. De nio boende ska flyttas. I stället ska utrymmena utnyttjas för korttidsboende, enligt ett beslut i socialnämnden i februari. Detta är ett första steg i den omstrukturering som socialnämnden har ställt sig bakom.
Antalet platser för särskilt boende ska än så länge vara konstant, men på sikt finns det planer på att ersätta äldreboenden med så kallat seniorboende.
Den kommunala service som finns i särskilda boenden och som regleras i socialtjänstlagen ska i stället tillhandahållas av hemtjänst som ska byggas ut både dag- och nattetid. Det senare ska införas 1 juni. Det ska också möjliggöra för fler att bo kvar hemma, i det fall det behövs i speciellt handikappanpassade bostäder.
Målsättningen är bibehållen servicegrad, men också att spara pengar, vilket även aviserade hyreshöjningar ska bidra till (se artikel längre fram i veckan).
Efter ett välkomnande av socialnämndens ordförande Arne Samuelsson (s) gav omsorgschefen Rozita Hedqvist sin syn på framtidens äldreboende, och sedan släpptes debatten lös.
Nydaningens främsta kritiker fanns bland anhöriga till de äldreboende på Vallonen. Till tolk för dessa gjorde sig Lennart Helgesson som kritiserade flyttbeslutet, som han valde att kalla tvångsförflyttning. Framför allt ifrågasatte han att det genomfördes så skyndsamt utan att alla kunde höras och trots att de fackliga organisationerna uttryckt sin tydliga kritik.
Rozita Hedqvist försvarade flyttningen. Hon trodde inte att den kommer att bli så traumatisk som de anhöriga fruktar. Ett av hennes argument var att vissa demensboende lider av så pass dåligt minne att de redan efter några dagar inte kommer att komma ihåg att de en gång bott på Vallonen. Det fackliga motståndet ändrade inget i sak, enligt Rosita Hedqvist.
Även personal från äldreboendet Svalan fanns på plats och undrade vad förändringarna innebär för dem och varför det varit så mycket hysch-hysch.
En PRO-representant undrade om alla möjligheter var uttömda för att inrätta ett korttidsboende någon annanstans än på Vallonen.
Anna-Karin Kindgren (c) försvarade omsorgsnämndens beslut och betonade fördelen med att en nattpatrull kommer att införas. Samtidigt medgav hon att en del kommer att komma i kläm men att det inte handlar om att riva ner någonting.
Göte Levstad, som presenterade sig själv som god man och gammal gråsosse, klev fram och vände sig till Rozita Hedqvist:
- Åldringsvården i Boxholm är oerhört fin, och vi hoppas verkligen inte att den blir nerkörd i botten igen. De boende på Vallonen har det väldigt bra där borta. Nu kommer deras liv att vändas upp och ner. Vem kom på den här befängda idén?
Omsorgsnämndens chef medgav att hon stod bakom idén. Hon tror fortfarande att lösningen kommer att bli bra och säger samtidigt att hon alltid tyckt om de äldre och vill deras bästa.
Horribelt, genmälde Göte Levestad.
- De har sitt hem där. Men det är så dags att göra något nu för ni har väl ändå bestämt var stupstocken ska stå.
Sista ordet är dock knappast sagt. Både Arne Samuelsson och kommunalrådet Per-Arne Larsson (s) försäkrade att kommunens politiker är beredda att lyssna på de nya synpunkterna.