I Boxholm serverades vilda maträtter och kunskap

I ett samarbete med Boxholms skogar serverade Stenbocksskolan viltkött i matsalen. I entrén kunde eleverna lära sig om skogen och klappa vildsvin.

Emilia Sandén tar för sig av viltfärsbiffarna. Till efterrätt fick hon höstlig vaniljpannacotta med karamelliserade äpplen.

Emilia Sandén tar för sig av viltfärsbiffarna. Till efterrätt fick hon höstlig vaniljpannacotta med karamelliserade äpplen.

Foto: Fredrik Sandberg

Boxholm2022-10-20 15:17

Emilia Sandén går på lågstadiet på Stenbocksskolan i Boxholm. När hon och klasskompisarna kom till skolmatsalen Parkettens entré under torsdagen möttes de av ett uppstoppat vildsvin, en utter, en fiskebåt och goda tunnbrödsrullar av hjortkött. I matsalen serverades viltfärsbiffar och en god vaniljpannacotta till efterrätt.

– Det var gott kött, tyckte Emilia.

undefined
Att det var just viltkött som Emilia Sandén precis ätit hade hon inte koll på, men hon tyckte att det smakade gott.

Under torsdagen firades måltidens dag. Den festliga lunchen med tillhörande utställning om skogen är ett samarbete mellan kommunen och Boxholms skogar.

– Jag tog kontakt med Boxholms skogar för vi hade svårt att få tag i viltkött, säger kostchef Markus Gustafsson. Vi satte oss ned och samtalade. Jag ville egentligen att det inte bara skulle handla om viltkött, utan även pedagogiken bakom. Att få ut kunskapen om skogen var huvudsaken. Alla vet inte vad man kan göra av trä eller hur man grillar i skogen.

undefined
Kostchef Markus Gustafsson och Linus Perdegård från Boxholms skogar har samarbetat för att få till dagens arrangemang.

Linus Perdegård från Boxholms skogar berättar varför de tände på idén.

– Boxholms skogar utgör en stor areal av kommunen och att få komma hit och bidra till att väcka intresse för skogen, men även till trivsel kändes bra.

Linus förklarar att med ett stort markinnehav så blir viltköttet ett betydande del av det företaget jobbar med.

– Vi vill att köttet används på ett korrekt och bra sätt, och då passar skola och äldreomsorg utmärkt för oss på den lokala marknaden.

undefined
Sixten Green tar för sig av festmåltiden.

Markus Gustafsson berättar att den här dagen är starten på samarbetet.

– Jag vill såklart servera viltkött fler gånger, kanske två-tre gånger per termin. Sedan vill jag få till pedagogiken och det kan kanske bli någon gång per år med en utställning eller en föreläsning.

– Något som också är viktigt är fisken, säger Linus. Det är en outnyttjad resurs här i Boxholm och det är lite som serveraras från Sommen i förhållande till vad vi skulle kunna göra.

Markus avslöjar att det finns en långt kommen idé att utnyttja fisken i sjön.

– Vi ska försöka få fram en rätt av gädda som passar för skolbarn. Gäddfärs är lätt att smaksätta och vi har tänkt göra en fiskburgare.

undefined
"Kan man göra kepsar av trä?", frågar en elev. Vd för Boxholms skogar är Johan Carpholm. Idag hade han fullt upp med att svara på elevernas frågor.

Efter festlunchen gick eleverna runt och tittade på utställningen och klappade på det uppstoppade vildsvinet. Men att det var just det som Emilia precis ätit i matsalen hade hon inte riktigt koll på.

– Va? Var det viltkött? Men det spelar ingen roll. Det smakade som vanligt kött. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!