Ordet fritt
Vårdcentralen i Boxholm drivs sedan några år tillbaka i privat regi. Det skulle inte bli sämre vård med denna för-ändring. Vad håller på att hända? Man skall nu inte anlita en diabetessjuksköterska från vårdcentralen i Mjölby längre, utan utbilda en mottagningssköterska som skall överta diabetesvården. Vet de ansvariga på vårdcentralen vad det innebär att vara diabetessköterska. Den som varit ansvarig för denna vård har en lång erfarenhet av diabetesfrågan. Det handlar inte om att ta blodprov två gånger om året på patienterna, utan det fordras ett kunnande om hela människan. Det handlar om fotens utveckling och om övriga organ i kroppen som drabbas av diabetessjukdomen. Det är också viktigt att ha en god kontakt med de som är drabbade av diabetessjukdomarna. Man måste fråga sig om de ansvariga på Boxholms vårdcentral följer det vårdprogram som landstinget i Östergötland har tagit.
Inom diabetesomvården sker en kontinuerlig och snabb utveckling beträffande kunskapsbas, undervisningsmetoder. Blodglukosmätare, injektionsmaterial, läkemedel, med mera. För att följa med i utvecklingen krävs en fortlöpande utbildning av vårdgivare, vårdtagare och anhöriga.
Vi i diabetesföreningen Mjölby med omnejd hyser stora betänkligheter till den neddragningen som tycks vara aktuell, och som ett ekonomiskt tänkande är ledstjärnan i privatiseringen leder till. Från diabetesföreningen motsätter vi en försämring av vården i Boxholm.
Vi ställer oss bakom Jan Levanders uppmaning till Boxholmsborna att gemensamt ställa upp och protestera mot försämringen.