- Tidigare fritidsgårdar i Boxholm har känts som att det varit ihopplock av lite av varje. Här är allting nytt. Det kan inte bli så mycket bättre, säger Olivia Larsson.
Hon är anställd på heltid som fritidsledare och vet vad hon talar om för hon har själv vuxit upp i Boxholm (är dotter till självaste kommunalrådet).
Olivia Larsson har utbildat sig till fritidsledare på Vimmerby folkhögskola.
Efter utbildningen har hon under några år jobbat på olika skolor som fritidspedagog, elevassistent och idrottslärare.
Hon har också kört taxi.
Nu har hon fått ett första jobb inom sitt rätta gebit och hon får jobba med den åldersgrupp som hon trivs allra bäst med, högstadieungdomar.
Olivia har inte blivit mindre nöjd av att ha fått väldigt fria händer av kommunchefen Göran Lundström att inreda och bestämma hur det ska vara på fritidsgården med i stort sett allting.
Det är Lundström som anställt Olivia bland 30-talet sökande och som är hennes chef.
Pengar har inte saknats. Det senare beror på att fritidsgården betalas med annat än kommunala medel.
Det är den för Boxholm unika Carl Tryggers stipendiestiftelse som är finansiär. Fritidsgården stöds det första året med 800 000 kr och ett lika stort stöd är utlovat till året därpå.
Datorer, flipperspel, bordshockey, tidningar - allt på fritidsgården blir gratis. Den som vill fika eller köpa sig en dricka får studsa ut till simhallens cafeteria som ligger vägg i vägg med fritidsgården som är en delvis tillbyggd lokal i skiktet mellan simhallen och sporthallen.
- Tanken med öppettiderna är att ungdomarna ska hem och käka och göra sina läxor innan de kommer hit, säger Oliva som har besökt och samrått med personal på Mjölby kommuns fritidsgårdar om bland annat detta.
Fritidsgården vänder sig i första hand till till högstadieungdomar.
Ingen övre åldersgräns finns.
Vid lov, närmast påsklovet, får också mellanstadieelever komma på speciella tider.
Oliva ser risken för att högstadieungdomarna vänder gården ryggen när de kommer upp i högstadiet om det skulle vara så att de får allmänt tillträde dit redan på mellanstadiet.
- Och då får vi högstadieungdomarna flängandes ute på samhället igen. Vi vill ha bort dem därifrån och in i fritidsgården istället.
Oliva betonar att det som gäller nu vid starten inte ska gälla för tid och evighet. Synpunkter från ungdomar och föräldrar är mycket välkomna.
- Vid invigningen på fredagen kom en synpunkt från föräldrahåll som jag bara inte tänkt på, och det är att om fritidsgården öppnar 15 i stället för 17 eller 18 så skulle skolskjutselever kunna gå hit innan de åker hem. Jag ser det absolut inte som någon omöjlighet att vi ska kunna ha ett tidigare öppethållande någon dag.
Johan Birath och Tryggerstiftelsens ordförande Arne Samuelsson medverkade vid invigningen då det också blev en välbesökt smygpremiär under ett par timmars tid.
Birath sa att han och hans kompisar hade svimmat om de fått en sådan här fin fritidsgård när de var tonåringar.
De senaste åren har det inte funnits någon fritidsgård alls i Boxholm.
Inte ens en ihopplockad.