En speciell SMS-tjänst för att förvarna om tappningsändringar kan bli ett konkret resultat av mötet där myndigheter träffade markägare, båtägare och andra intresserade. Sammanlagt kom ett 50-tal deltagare.
Framför allt Klas Gustafsson, vice ordförande i Motala ströms samfällighetsförening, talade om alla de avvägningar som görs innan tappningsbesluten tas. Därefter fick han svara på en ansenlig mängd frågor.
Misstanken vädrades att tappningarna framför allt sker när det är gynnsamt för energibolagen, det vill säga företrädesvis på vintern när elpriserna är som högst.
Nej, det är framför allt nederbördsmängden som påverkar besluten, menade Klas Gustafsson.
Spannet mellan högsta och lägsta nivå för Sommen är 1,5 meter. Ambitionen är att inte höja eller sänka mer än så.
Det som många ändå hade i färskt minne var översvämningarna sommaren 2007 och Sommens lågvattensomrar 2002/2003.
Den telefonsvarare som tidigare informerade om vattennivåerna är borttagen. I stället finns de senaste uppgifterna på Tekniska verkens hemsida.
Boxholms kommunalråd Per-Arne Larsson (S), som för övrigt var mötets moderator, ville veta om det möjligen gick att reglera Sommen inom 1 meter i stället för 1,5 meter.
- Sannolikt skulle vi behöva trampa över oftare och behöva göra häftigare tappningar med risk för översvämningar nedströms, svarade Klas Gustafsson.
Jacob Bergengren från länsstyrelsen i Jönköpings län gav en kortfattad historik om vattenregleringarna. Han framhöll Tranås Energis föredömliga arbete med biologisk mångfald. Energibolaget fick sedan tillfälle att beskriva arbetet närmare senare under kvällen.
Johan Kling från Vattenmyndigheten talade om vilka krav EU:s vattendirektiv ställer och att det ännu saknas en hel del kunskap om hur vattenkraftverk och andra ingrepp påverkar miljön.
Lars Gezelius från länsstyrelsen i Östergötlands län redogjorde för de naturvinster ett högre vattenflöde i Lillån som passerar Strålsnäs skulle medföra. En rättstvist ska avgöras av Miljödomstolen inom kort.