Som Corren rapporterade i går är markägare i Boxholm mycket kritiska till den naturgasledning som Sydkraft vill dra genom länet. Dels ser de inget behov av en sådan, dels anser de att ersättningen för att de upplåter marken är alldeles för dålig. Sydkraft är dock av en annan åsikt.
-- De säger att vi gömmer oss bakom lagen, men det är ju något som vi tillsammans har kommit fram till genom de politiker vi valt och som stiftat lagarna, säger Ulf Alestam, projektledare för naturgasledningen.
Han kan inte säga exakt vad ersättningen ligger på eftersom det varierar beroende på hur skogen ser ut, vilket träslag det är och vilken tillväxttakt skogen har.
Men han säger att Sydkrafts ersättningar ligger lite över de belopp som brukar fastställas vid domstolsprövning utifrån expropriationslagens ersättningsregler.
Markägarna tycker att det inte täcker deras förluster, tycker ni att det gör det?
-- Om man tittar på de ledningar vi tidigare byggt så är det oerhört få som gått vidare till lantmäteri och fastighetsdomstolen, och i de fall det har hänt så är det snarare så att nivån blir lägre än den vi erbjudit. Då kan man dra slutsatsen att utifrån det regelverk som finns så är det rätt nivå som vi erbjuder.
Kan ni inte bara bortse från lagen och ge dem ett högre pris?
-- Klart att vi kan, men vi måste också hela tiden känna att våra kostnader inte skenar iväg. Vi vill inte hamna i en situation där det blir ett köpslående om var ledningen ska gå. Självfallet är vår ambition att erbjuda en ersättningsnivå som markägarna kommer att bli nöjda med.
Jämfört med den ersättning som vissa 3G-operatörer ger för att få sätta upp master på skogsmark ter sig dock Sydkrafts ersättning som mycket låg.
Skillnaden är också att 3G-operatörerna betalar ersättning årligen.
-- Jag vet att det förekommer sådana ersättningar men för oss är det viktigt att ha en ledning på plats för obegränsad tid och vi känner inte att den typen av överenskommelse ger oss samma rättigheter, säger Ulf Alestam.
Han påpekar att en mast alltid går att flytta på om man inte kommer överens med en markägare, men att en ledning måste dras i en viss sträckning efter att man vägt samman och tagit hänsyn till olika intressen.
-- Längs den här sträckan har vi kanske 300 markägare och då är det viktigt för oss att ha samma upplåtelseform för alla markägare och samma rätt att ha ledningen kvar i marken.