Viktig provtagning tar längre tid

-- Nej, det var ingen liten förändring att man tog bort labbet från Boxholms vårdcentral. Det har blivit mycket sämre och jag är arg och besviken. Det säger Boxholmsbon Siv Jansson, 72 år.

Boxholm2004-03-06 08:55

Hon är mycket upprörd över hur blodprovtagningen har gjorts den här veckan efter att Carema Primärvård AB har tagit över driften av Boxholms vårdcentral.

Corren har redan tidigare skrivit att labbet på Boxholms vårdcentral skulle läggas ner och att enbart de vanliga proven skulle tas samt att den sjuksköterska som jobbade på labbet fick sluta. Enligt företagets vice vd Lasse Källström skulle nedläggning av labbet inte innebära några större försämringar för patienterna. De mer omfattande och mer komplicerade proverna skulle skickas till ett labb i Stockholm, medan de enkla proverna skulle klaras av två undersköterskor på vårdcentralen. De två skulle också ha fått en utbildning för att kunna utföra dessa uppgifter.

Förr var det bra

Siv Jansson ställer sig mycket undrande till vad företaget menade med "inga större försämringar för patienter". Hon använder dagligen Waran och kontrollerar därför blodet för att få rätt dosering av sin medicin. Konsekvenserna av fel Waranmedicinering kan vara förödande för en patient. Och tidigare gick provtagningen alltid smidigt och bra på labbet i Boxholm.

-- Sjuksköterskan brukade ta ett blodprov från fingret på morgonen och ganska snart efteråt ringde hon PK-avdelningen på Linköpings universitetssjukhus som gjorde en analys för fortsatt Waranmedicinering. Redan på eftermiddagen kunde jag få besked, vilket också kom med brev dagen efter, säger Siv Jansson.

Nu är det annat

När hon skulle göra samma sak i tisdags blev det helt annorlunda.

-- Provet togs inte från fingret utan från en ven och det var inte lätt att hitta venen, så jag fick stickas några gånger. Som på gamla tider som jag trodde låg bakom oss, säger hon.

Därefter skickades hennes blod till Linköping. Hon kunde inte få något besked förrän nästa dag. Just denna dag behövde hon dock veta blodvärdena eftersom hon hade en tid hos en tandhygienist. Där är man noggrann med Waranpatienter och det krävs alltid dagsaktuellt provresultat för att veta om patienten kan behandlas.

-- Eftersom jag inte kunde få något besked avbokade jag min tid hos tandhygienisten, säger Siv Jansson.

Hon anser inte att det är acceptabelt att man plockar bort det som fungerar bra och därmed försämrar servicen. För det är en försämring av vårdcentralens och primärvårdens service i Boxholm, så som Siv Jansson upplever det.

Lasse Källström säger sig ha förståelse för Siv Janssons åsikt men han menar att denna försämring måste vägas mot vissa andra förbättringar.

-- Waranpatienter får sin analys ett dygn senare och de sticks i armen i stället för i fingret vilket kan kännas jobbigare. Jag vill inte bagatellisera det. Men vi har bestämt att satsa resurser på större läkartillgänglighet i stället. Därför ska vårdcentralen ha extraöppet två kvällar i veckan, säger Lasse Källström.

Enligt honom är omstruktureringen av labbet en fråga om kvalitet.

-- Det gjordes för få analyser på Boxholms vårdcentral för att kunna fastställa och säkra kvaliteten, säger Lasse Källström.

Därför ska de prov som inte analyseras i Boxholm skickas till Stockholm och även till Linköping, fast ingen av de ledande på Carema Primärvård AB tidigare har nämnt Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om