Yes box, Jabox är bäst i Boxholm

Sören Ahl och Yngve Johansson fick sparken -- och började tjäna pengar på sin gamla arbetsgivare. Tio år senare, och med kunder "över hela världen" har de utsetts till  Årets företag i Boxholm. Bild: MIA KARLSVÄRD

Sören Ahl och Yngve Johansson fick sparken -- och började tjäna pengar på sin gamla arbetsgivare. Tio år senare, och med kunder "över hela världen" har de utsetts till Årets företag i Boxholm. Bild: MIA KARLSVÄRD

Foto: Fotograf saknas!

boxholm2005-12-08 00:00
"Yes box!" har det utropats klämkäckt i reklamkampanjen för att få folk att flytta till Boxholm.

På kommunstyrelsens möte på tisdagen var det där försvenskat till "Ja box!"

För just Jabox heter det företag som politikerna beslutade att utsetill Årets företag på förslag av en annan företagare, Pär-Olov Tureson.

Enigt val av politikerna

Boxholms företagsförening hade nominerat Boxholm Järn och bygg.

-- Två värdiga kandidater. Boxholm Järn och bygg håller en väldigthög standard på sin affärsverksamhet, men vi var eniga ikommunstyrelsen att låta utmärkelsen gå till Jabox, kommenterarkommunalrådet Per-Arne Larsson.

Jabox har funnits i tio år. Det stora tandtekniska labbet Depenovamed 60-talet anställda la ner sin verksamhet i Boxholm 1995. Yngve ochSören var anställda som reparatörer.

-- På slutet hade vi hand om hela koncernens maskinutrustning, berättar Yngve.

-- Det var hela Sverige men också Skottland och Norge, så det blev mycket resor, fyller Sören på med.

Kullager och kolborr

Uppsagda blev de likväl, men fick som egna företagare avtal medDepenova (i dag namnändrat till Flemminggruppen Norden) att fortsättavara doktorer för maskinparken.

Det handlar om sliphandstycken, titangjutapparater, porslinsugnar,vaxdoppvärmare, pollymiseringsapparater (för härdning av plast) ochallt vad raffinerade konstigheter det nu är som en tandtekniker behöverför att göra sina proteser

Sören slår sig ner vid arbetsbänken i verkstadsrummet och visar ossdet enskilda maskinverktyg som han och Yngve pillar mest med åt sinakunder, en fotdriven slipmaskin. Kullager och kolborr byts.

Flemminggruppen Norden har sitt största labb i Malmö, där jobbar 150personer, och var femte vecka tillbringar Yngve Johansson tre--fyradagar där.

Kund i Nairobi

Andra storkunder är de båda labb som startades i Boxholm av tidigare arbetskamrater till Yngve och Sören på Depenova.

-- Men vi har kunder från Mo i Rana i norr till Nairobi i söder, överraskar Sören med att säga.

-- Det är en norrman som driver ett labb i Nairobi. Det är inga stora maskiner som vi hjälper honom med, förklarar Yngve.

Jabox sysslar inte bara med tandteknisk utrustning. Yngve Johanssondrev som anställd på Depenova ett fritidsföretag inriktat påreparationer och service av vitvaror.

Med en fot redan inne i denna bransch bestämde sig därför Yngve ochSören att börja med butiksförsäljning av vitvaror och samtidigt servaoch reparera sådana. Det fanns ju ingen sådan butik i Boxholm.

Väntar inte på kunder

Butiken har de dörr i dörr med sin verkstadslokal, ja, det är baraett förhänge emellan, och de tycker att upplägget fungerat bra ändasedan starten.

-- Fördelen med denna kombination är att vi behöver inte sitta ochvänta på kunder. Vi har ju jobb där inne, säger Sören och nickar medhuvudet åt verkstadslokalen.

De ser inga som helst problem att konkurrera med de stora vitvarujättarna.

-- Folk uppskattar vår service och att vi finns på orten. Vi åker påde flesta jobb samma dag som vi får en begäran från en kund, sägerSören.

-- Dom är rätt köptrogna här i Boxholm, faktiskt, tycker Yngve.

Sören nämner att till att börja med sålde de fyra--fem märken. I daghåller man sig till ett för att få upp volymen i sina beställningar ochdärmed också kunna få bästa inköpspris.

Gamla bruksjobbare

-- Det som ger mest pengar för oss är den tandtekniska reparationssidan, säger Yngve utan omsvep.

-- Vi har samtidigt sålt mycket mer vitvaror än vad vi räknade med från början, tillägger Sören.

Yngve Johanssons och Sören Ahls gemensamma bakgrund är järnsidan påbruket i Boxholm. Yngve jobbade i martinstålvverket och Sören ivarmvalsverken.

Längre fram i livet har de läst styr- och reglerteknik och elektronik.

Och insett att det är rätt skönt att även som egen företagare vara lediga på lördagar. Då håller de butiken stängd.

De jobbar ändå 50 timmar ena veckan och 40 den andra. Varannan fredag tar de ledigt, var sin vecka.

-- På lördagar kommer det ändå inte en käft. Boxholmsborna åker till sina sommarstugor, resonerar Yngve.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om