Tandläkaren röntgade tanden och stoppade i ny fyllning, men något gick snett.
-- Den nya lagningen fyllde inte ut ordentligt och gjorde mycket ont när jag tuggade, säger Zreng.
-- Jag vill inte verka gnällig. Men under de här två åren har jag,på grund av smärtan, inte kunnat tugga på den sida i munnen därlagningen gjordes.
Ska det verkligen få gå till på det här sättet, eller beror det påatt jag är flykting och får subventionerad tandvård, undrar han.
Efter att vid ytterligare ett par tillfällen konsulterat sammatandläkare och fått beskedet att det inte var något fel på lagningen,utan problemet berodde på att han inte kunde borsta tänderna riktigt,borrade en annan tandläkare upp lagningen och fyllde den på nytt.Smärtan fanns fortfarande kvar.
Ännu ett besök resulterade i samma svar.
-- Det finns inget problem. Det är du som inte kan borsta tänderna,fick jag höra. Saken är att jag borstar tänderna tre gånger om dagenmed fluortandkräm och sköljer munnen efter varje måltid, då jag vet attjag har skört tandkött och behöver vara extra noga. Jag rengör ävendagligen med tandtråd.
Zreng var på väg att ge upp och acceptera det faktum att han inte kunde tugga alls på den sida där lagningen gjorts.
Men i december förra året tog han mod till sig och besökte kliniken igen.
-- Jag fick då en tillfällig lagning som jag skulle bära i 52 dagar.Men under julen försvann den tillfälliga lagningen bit för bit ochsamma dag som jag skulle få den permanenta lagningen, lossnade helakronan.
Zreng fick en ny tillfällig lagning som liksom tidigare lossnar bitför bit och nu återstår bara roten av tanden. Den 18 maj har Zreng fåtten ny tid hos Folktandvården och hans förhoppning är att plågorna dåäntligen ska ta slut.
-- Jag kan inte kommentera enskilda ärenden, säger Tommy Larsson somär klinikchef för folktandvården i Mjölby, Mantorp och Boxholm.
-- Vad jag däremot kan berätta är hur vi är organiserade. Enligt enöverenskommelse med landstinget och Migrationsverket, får man somasylsökande fullständig tandvård om man är under 18 år. Annars betalarman 50 kronor per gång för akutvård eller vård som inte kan anstå,beroende på värk eller akuta infektioner. Detta kan innebära attbehandlingen inte slutförs och det är ofta här som förbistringar kanuppstå, säger Tommy Larsson.
--I enskilda fall kan någon tycka att vi inte uppfört oss som viborde, men i grunden är det så att vi måste hushålla med resurserna såatt de räcker till så många som möjligt. Vi har väldigt småtandvårdsresurser i Boxholm just nu, vilket förklarar att det blirlångt mellan besöken. Det senaste året har vi inte ens haft besättningalla dagar. Att rekrytera tandläkare till småorter är idag omöjligt,fortsätter Tommy Larsson.
-- Men vad jag kan se i det här fallet är allt handlagt enligtsvensk odontologisk praxis. Akutbehandlingar inriktas på att kuperasmärtan, men det är ju tyvärr inte alltid så att det första ingreppetlyckas. Förväntningarna kanske inte alltid överensstämmer med vad vilyckas åstadkomma.