Den 14 april i år ringde flera personer till polisen och berättade att det sett en bil som vinglade kraftigt på landsbygden i Boxholms kommun. En polispatrull lyckades snart lokalisera bilen och beordrade föraren att kliva ur. Det visade sig att den 43-årige föraren hade 2,23 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

En vecka senare, den 21 april, fick polisen åter larm om att en man kunde kört rattfull i Boxholms kommun. Ett par som bor på landsbygden noterade att en bil stannade utanför deras hus. När de gick ut för att kontrollera saken närmare fick de syn på föraren som låg lutad över ratten. Paret tog 43-åringens bilnycklar och larmade polisen. Denna gång hade 43-åringen 2,19 promille alkohol i blodet. Han började kränga med kroppen och sparka med benen när poliserna bestämde sig för att ingripa mot honom.

43-åringen har nu åtalats för två fall av grovt rattfylleri och ett fall av våldsamt motstånd. I förhör har han erkänt brotten. Han har i förhör förklarat sitt agerande med att han drack så mycket att "huvudet slutade att fungera".

Inför rättegången i Linköpings tingsrätt har åklagaren begärt att den bil som 43-åringen använde vid bägge tillfällena ska förklaras förverkad. I förhör har mannen förklarat att han behöver sin bil för att kunna sköta sitt arbete. Åklagaren anser dock att det är nödvändigt att förverka bilen för att förhindra fortsatt brottslighet.