Miniracing, eller slot racing som det också kallas, är en motorsport där man kör små elektriskt drivna bilar på en bana, ofta med sex eller åtta spår.

Höll du dig på banan, Per?

– Nja, det gick dåligt faktiskt. Jag körde sönder min bil redan under träningen så jag fick köra med min andrabil och jag trillade ner i resultatlistan och slutade sjua.

Artikelbild

| Per Andersson, Boxholm.

Varför åker man till Norge för att tävla?

– Det är en slot-racing-förening i Asker utanför Oslo som ordnar en årlig tävling. Norrmännen kommer och tävlar hos oss när vi ordnar vår "Serie Öst" tillsammans med klubbarna i Åtvidaberg, Askersund, Mönsterås och Mullsjö. Så jag brukar liksom återgälda de besöken med att åka dit. Jag har faktisk vunnit några gånger. Men i år gick det inte bra.

Hur blir man duktig på miniracing?

– Det viktigaste är att lära sig skruva på bilarna så att de fungerar bra. Och sen förstås att tävla mycket så man lär sig köra. Det gäller att hålla sig undan från krascher, där man förlorar tid och bilen ofta går sämre efteråt. Jag har hållit på sedan 1975, det var då den första banan byggdes här i Boxholm. Mina söner kör också och den äldste går det riktigt bra för. Nu kör han ifrån mig.

Hur fort går bilarna?

– Vet inte men banan i Boxholm är nästan 37 meter och går som bäst på 2,4 sekunder (cirka 55 km/tim i genomsnitt).

Kör du elbil, annars också?

– Ha ha. Nej, jag kör Pontiac Firebird.