Stödföreningen Boxholmsostens vänner kallade via sin Facebook-grupp till att omringa mejeriet som ett svar på Arlas besked på torsdagen om att mejeriet i Boxholm inte är till salu. Det beskedet kom efter att det offentliggjorts att en person är villig att köpa både mejeriet och varumärket av Arla.

Ett femtiotal personer mötte upp, många med osthyvlar i händerna, och bildade hand i hand en kedja runt framsidan på ysteriet. Innan de ställde upp sig på rad höll Johan Birath (S) ett brandtal för mejeriets fortlevnad.

– Britt-Marie och jag har vetat detta sedan i höstas, men inte kunnat säga nåt. Så det var en lättnad för oss att det kom fram på ostmötet i onsdags att det finns en seriös köpare, sa Johan Birath som är andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Boxholm.

Han dementerade att de samtal som varit med Arla handlade om mikroysteri. Han sa också att Arla har agerat affärsmässigt omoraliskt genom att hävda att det är mikroformatet som samtalen handlat om.

Arlas presschef Erik Bratthall har en dock en helt annan version.

– Biraths påstående stämmer inte alls och vi är förvånade över att han sagt så, säger Erik Bratthall.

Morgan Sehlstedt som har en ledande roll i föreningen Boxholmsostens vänner tycker att det var ett värdefullt besked att kommunen avser att åter ta upp stämningsansökan mot Arla för att de tänker använda ortnamnet Boxholm i produkter som inte har med orten att göra.

Artikelbild

| Ett 50-tal personer kramade mejeriet i Boxholm på torsdagen.

Vad var det viktigaste i Biraths tal?

– Det är beskledet om namnrättigheten. Han öppnade också dörrarna för att det finns kommunal mark som kan upplåtas för ett nytt mejeri om Arla vägrar sälja och att kommunens vattenförsörjning är dimensionerad för livsmedelsindustri, säger Morgan Sehlstedt.

Artikelbild

| Ett 50-tal personer kramade mejeriet i Boxholm på torsdagen.

Så här uttryckte sig Johan Birath:

– Jag tror inte att det blir dyrare att bygga ett mejeri närmare plåtosten (cisternen vid 32:an/reds anm.) än att köpa Arlas.

Artikelbild

| Så här såg det ut under manifestationen på torsdagen.

Det gäller bara att hitta någon villig, och jag tror det finns också, sa Johan Birath och menade att det finns politisk majoritet i kommunen för att underlätta en sådan lösning.

Han erbjöd sig även att personligen hjälpa till att samla ihop pengar till processen om namnet Boxholmsost, "med bössa i hand utanför Systemet", vilket fick kommunalrådet Britt-Marie Johansson (S) att flika in att han väl menade insamlingsbössa och inget annat.

Artikelbild

| Johan Birath, kommunstyrelsens andre vice ordförande (S) i Boxholm, höll ett brandtal för osten utanför mejeriet.

Britt-Marie Johansson säger till oss att beslutet i kommunstyrelsen är att avvakta med en eventuell stämningsansökan.

– Vi avvaktar tills vi vet hur det blir med den här intressenten som finns, och tills vi tagit de kontakterna som behövs, säger hon.