– Vi förbereder oss för att stänga skolor och bedriva distansundervisning, men vi kan bara se över hur det ser ut en dag i taget, säger Conny Oskarsson, skolchef i Boxholms kommun.

I början av veckan hade 140 barn och elever anmäld frånvaro, sen den toppen har en del närvaro hämtats upp. Men i vissa grupper på Stenbocksskolan har samtliga elever saknats. De exakta siffrorna för fredagens frånvaro är inte helt kartlagda.

–  Än så länge är det ingen katastrof och inga lektioner har fått ställas in på grund av saknad personal.

Om fler lärare skulle få sjukdomssymtom och stanna hemma så kommer personal få täcka upp för varandra i större utsträckning och vikarier tas in från kommunens bemanningspool.

– Steg två är att slå ihop klasser och grupper och skulle det fortsätta med mer frånvaro så handlar det om att friställa klasser med eget arbete och flytta personal från högre till lägre årskurser.

Hur förberedda är ni för det här i nuläget?

– Riktlinjerna är dragna för olika former. För högre årskurser tittar man på vilka plattformar för distansundervisning man ska använda och på lägre stadier har man börjat kopiera material i pappersform.

Sen i onsdags har man i Boxholm också genomfört vissa förändringar för skolmaten. För att undvika smittspridning hjälps bespisningspersonal och lärare åt med att lägga upp maten på tallrikar till eleverna. För att hinna med den nya rutinen har man till exempel fått minska på salladsutbudet.