Boxholm avancerar till första plats i länet efter att ha legat nia förra året. Norrköping ligger tvåa och Mjölby kommun trea.

Rankningen bygger på tre kriterier: andelen företag i en kommun som nyanställer, som ökar sin omsättning, och som går med vinst. Det är alltså rena faktakriterier från företagens bokslut som styr vilken placering en kommun får.

Att det svänger så mellan åren (se bild) kan möjligen förklaras av att en kommun som Boxholm med drygt 5 000 invånare inte har ett så stort antal företag. År 2012 och 2013 var Boxholm näst sämst på länslistan över tillväxtföretag. Placeringarna har under 10 år pendlat mellan topp och botten.

Artikelbild

"Många företag i Boxholm går bra, riktigt bra, och det märks framför allt på den investeringsvilja som finns och att det kontinuerligt skapas nya arbetstillfällen", säger kommundirektören Göran Lundström i pressmeddelandet om priset.

Han menar också att när större företag går bra på en ort så smittar det av sig på småföretagsamheten. Det blir en positiv spiral.

Göran Lundström pekar också på Boxholms strategiska läge, och goda kommunikationer. Han menar att det gör det möjligt för familjer att bosätta sig i Boxholm, även om deras jobb finns i grannkommunerna.

"Vi är en integrerad arbetsmarknad med såväl Linköping som Norrköping norrut och Tranås söderut, vilket gör det lättare för företagen här att hitta kompetenta medarbetare", säger han.

Priset "Bästa tillväxt" har delats ut sedan 2007.