Det började med ett facebook-inlägg från Vikingstadbon Peter Trygg. Mer än 16 000 personer har gillat hans protest mot att Arla flyttar tillverkningen av Boxholmsost till mejeriet i Östersund.

– Det är tydligt att osten betyder mycket för människor, säger Peter Trygg och tittar ut på människorna som samlats på torget utanför Ica-butiken i Boxholm.

Att det är en tisdagsförmiddag i oktober, att det småregnar och blåser snålt har inte hindrat Boxholmsborna från att visa sitt motstånd genom att delta.

Nu vill Peter Trygg gå vidare i kampen och träffa Arlas representanter.

Ett lastbilssläp har körts in mellan husen och lokala politiker talar om varför Arla måste ändra sitt beslut.

– Jag hoppas i mitt innersta att Arla ändrar sig, förklarar kommunstyrelsens ordförande Britt-Marie Johansson (S) och berättar om hur chockad och nedslagen hon blev av det första beskedet om mejerijättens beslut.

Partikollegan Johan Birath berättar om Boxholmsostens 130-åriga historia och den första produkten med det säljande namnet ”Storpipig helfet skogsbetesost”. Han förklarar att han varit med om flera nedläggningar, men ingen som denna.

Artikelbild

| Ostprotest i Boxholm. 500 personer marscherade till stöd för att få Arla att ändra sitt beslut att flytta osttillverkningen till Östersund.

– Osten ska vi ha kvar. Den ska de inte få ta ifrån oss, ropar han och eldar upp massorna på torget.

Stefan Andersson (M) säger att Arla borde höja Boxholmsosten till en exotisk och lyxig premiumprodukt.

Artikelbild

| Anna-Karin Ek Hallén jobbar på mejeriet och bjuder Inger Persson och Christin Andersson på kryddost i vimlet.

– Den borde säljas på Arlanda tillsammans med andra exklusiva svenska delikatesser. Osten blir en bulkprodukt innan den helt läggs ner, tror Stefan Andersson.

Sedan marscherar alla iväg de 500 meterna till Boxholmsosts mejeri där det snabbt bildas en lång kö utanför den pyttelilla ostbutiken där Arla tagit in extrapersonal för att klara anstormningen.

Artikelbild

| Peter Trygg fick ett genomslag på sitt facebook-upprop som han inte kunnat drömma om. I går arrangerade han en protestmarsch och vill få Arla att ändra sitt beslut.

Anna-Karin Ek Hallén jobbar på mejeriet och kommer ut på planen framför ostbutiken med en skål med ostkuber som hon bjuder runt på. Boxholmsborna Inger Persson och Christine Andersson låter sig smaka och pratar om den stora uppslutningen.

– Det är fantastiskt. Man blir glad och rörd, säger Anna-Karin.

Artikelbild

| Flickorna Julie Sandberg och Märta Hjalmarsson med protestplakat. Själva är de inte jätteförtjusta i ost.

– Man ser att ett litet samhälle ställer upp för varandra, säger Inger.

Alldeles intill entrédörren till butiken står flickorna Julie Sandberg och Märtas Hjalmarsson med ett plakat som de burit på genom samhället. De är inte särskilt förtjusta i ost men Märtas mamma Alexandra gillar Boxholmsosts produkter.

Artikelbild

| "Jag hoppas i mitt innersta att Arla ändrar sig", sa Britt-Marie Johansson (S) på torgmötet.

– Jag är här för att jag vill att Boxholmsost ska vara kvar här, säger hon.

På plats utanför mejeriet fanns även de två östgötska representanterna i Arlas styrelse, Inger-Lise Sjöström från Kolmården och Jonas Carlgren från Gistad.

Artikelbild

| 500 personer marscherade till butiken i Boxholm där det blíldades en kö av ostköpare.

– Det är inget roligt beslut att ta, men vi måste se till att ge våra ägare mjölkbönderna bästa pris för deras produkter, säger Jonas Carlgren som menar att mejeriprodukter i allmänhet och ost i synnerhet möter stenhård konkurrens från utlandet.

Hur ser du på att Boxholmsborna börjat bojkotta Arla?

– Det är så klart jättetråkigt. En bojkott slår hårt mot Arlas produkter, säger han men tycker att stämningen vid mejeriet på tisdagen var lugn och att han och kollegan fick möjlighet att förklara orsakerna till beslutet.