”De som jobbar i skolrestaurangen på Åsbo skola brinner verkligen för sitt arbete. De lagar maten från grunden” skriver Hagdahlsakademien i sin motivering till prisutdelningen.

Anna Hektor och Anette Schultz som står för den nu prisbelönta maten i Åsbo skola överväldigades av priset.

– Vi trodde inte det var sant. Vi är helt pirriga, säger Anna Hektor.

– Vi är så glada men väldigt överraskade, säger Anette Schultz.

Hagdahlsakademien, som vill främja insatser för östgötsk mat, delar varje år ut pris till någon skola i Östergötland som bidragit till att barn får goda kunskaper och fina attityder till mat. Så beskriver akademien sitt pris. Att Åsbo skola i år får priset motiveras bland annat av skolans arbete med att lära barnen tycka om grönsaker.

Anette Schultz och Anna Hektor uppmuntrar barnen att alltid pryda sin tallrik med minst två färger av grönsaker och att alltid ta grönt före själva varmrätten.

– Vi har också ett väldigt litet matsvinn här, säger Anette Schultz.

Vi har tidigare skrivit om Åsbo skolas fina mat, bland annat har den vunnit pris i Correns tävling ”Matlust”. Det är roligt, men inte enkelt, för Anna Hektor och Anette Schultz att laga mat i skolans kök. Vi har också skrivit om den ålderstigna utrustningen och de trånga utrymmena och personalens önskemål på åtgärder från Boxholms kommun.

– Men i den frågan har det inte hänt ett dugg sedan dess, konstaterar Anna Hektor i en intervju i januari i år.

Åsbo skola får ta emot sitt pris från Hagdahlsakademien vid en ceremoni i februari 2019.