– Vad hette den första kvinnliga partiledaren för ett svenskt riksdagsparti? frågar Karl-Johan Norén lagen som samlats i Palettens matsal i Boxholm.

Sedan 1992 har Karl-Johan knepat ihop ett quiz för alla tremannalag som vill testa sin vetgirighet.

– Vem som helst är välkommen. Vi har haft folk här från Ödeshög och Stockholm, säger han.

Artikelbild

| Flera påsar med bullar bjuds tillsammans med kaffe. Och på prisbordet finns böcker och Boxholmsost.

Quizet arrangerades mellan kl 14-17 på lördagen. Det tar dock långt mycket längre tid än så, från flera håll, för att sätta samman alla tävlingsmoment.

– Det tar sin lilla tid. I år är det 108 frågor. Så är det någon fråga jag kommer på i maj så lägger jag det i en låda hemma. Sen har vi en kvinna som bakar bullar, och serverar kaffe tillsammans med min fru och en till. Och så tio personer som agerar rättare, två extrarättare, fyra som springer med frågor och en som sköter datorn. Det blir 21 personer.

Tävlingen har en startavgift på 450 kronor. Pengarna går oavkortat till kyrkans utlandsarbete och till Boxholms orienteringsklubb – dit cirka 350 000 kronor samlats in sedan starten.

Annan kuriosa kring tävlingen är att 38 lag deltog i år, de flesta är "äldre" och Corren har deltagit många gånger. Vann i år gjorde Gött och Blandat, som tog hem en ohotad seger och hindrade laget Åsbo från att knipa tredje raka.

Artikelbild

| Gött och Blandat tog hem titeln med "överraskade stor segermarginal", enligt Karl-Johan Norén.

– Det finns en handfull lag som ständigt krigar i toppen och det är tillfälligheter som avgör vilket som vinner.

Och facit på Sveriges första kvinnliga partiledare? Karin Söder, 1985 för Centerpartiet.