Kossor har fått mycket skäll på sista tiden för att vara miljöovänliga och släppa ut växthusgas. Men utan dem hade miljön i Ekeby inte varit i närheten av så fin som den är.

– Jag tycker ändå att debatten har sansat sig, menar Sofia Persson i styrelsen för LRF i länet, som tillsammans med länsavdelningen av organisationen Nötköttsproducenterna delar ut detta årliga pris.

Hon berättar att konsumtionen av nötkött minskar i Sverige, men det är det importerade köttet som står för minskningen. Svenskt nötkött ökar något, vilket man är nöjd med från LRF.

Artikelbild

| Krister Sildeborn i Ekeby är årets nötköttsbonde, här tillsammans med sina tjurkalvar.

Krister Sildeborn är också nöjd. Hans gård Ekeby Boställe har klarat den besvärliga sommaren bättre än många andra lantbruk. Många Krav-lantbruk har sökt dispens från Jordbruksverket för att stödutfodra med icke Krav-märkt foder.

– Jag tror inte att jag kommer att behöva köpa in foder, som många tvingas till, säger Krister Sildeborn vars lantbruk är Krav-certifierat sedan flera år.

Men valldelen av skörden har varit kraftigt förminskad, förutom den första höskörden. Och det finns flera andra orosmoment.

– Det är lång kötid till slakterierna. De djur som skulle gå till slakt nu har fått tid om två månader – i bästa fall.

Artikelbild

| Sofia Persson, Krister Sildeborn och Gustav Sturesson vid stallet där tjurkalvarna mumsar hö medan korna går i hagarna, bland annat intill Svartån.

Det innebär förstås att mer foder går åt än planerat. Ett annat bekymmer är ekollon som kan förgifta betande kor.

– Jag har aldrig sett så mycket ekollon i hagarna förr. Och det är mycket ek i vissa hagar, säger Krister.

Artikelbild

| De nyfikna tjurkalvararna föddes i början av året och ska till slakt i vår.

Det är ett vackert landskap runt Svartådalen. Dikorna går och betar längs åns stränder. Där växer starrgräs som de fått hålla tillgodo med den gångna sommaren när gräset bränts sönder. Nu skiftar träden i höstens färger och det är bedövande vackert.

Korna är en blandning av Red Angus och Charolais som ger det bästa köttet, enligt Krister Sildeborn. Nyfikna tjurkalvar står i rader utanför stallet, som är ett ombyggt grisstall. Han slutade med fläskproduktion som många andra i början av 00-talet.

"Krister är en mycket god förebild inom branschen genom sitt väl organiserade arbetssätt", skriver LRF och nötköttsproducenterna i sin motivering till priset. Nu återstår att se om det räcker till i konkurrensen med övriga Sveriges nötköttsföretag. Det får vi veta i mitten av november när organisationen håller årsstämma i Eskilstuna.