Klubbens åldermän, en skara motorsportintresserade herrar som uppnått pensionsåldern och väl det, har träffats några gånger och kommer att fortsätta träffas för att dokumentera föreningens historia. De kallar sig själva för "historieberättarna" i klubben.

– Vi har fått en förfrågan från Bruksmuseet om att göra en utställning i augusti, berättar Gunnar Andersson.

Nio herrar sitter runt kaffebordet på övervåningen i föreningslokalen, Boxholms före detta baptistkyrka. På bottenvåningen, intill den gamla dopbassängen är den imponerande miniracingbanan uppbyggd.

Artikelbild

| Buckla. Trofén från rallytävlingen 1950 i Tranås prycder simn plats. I bakgrunden Gunnar Andersson, Hasse Samuelsson och Stig Herrmann.

Men miniracingen är ett relativt sentida inslag i föreningen, strax före 1980.

På bordet har de ställt fram pokalen som Sven Åkerstedt vann på en rallytävling i Tranås redan någon månad efter att Boxholmsklubben bildades 7 september 1950.

Från början var det orienteringstävlingar som var det stora för klubbens medlemmar. De kördes på allmänna vägar och handlade inte om att köra så fort som möjligt. Man körde efter karta och samlade kontroller med förutbestämda passertider. Vanliga bruksbilar användes, något modifierade med extraljus och hasplåt undertill.

Lasse Hallén minns att han fick förvånade blickar när han kom med sin stora BMW 501 av -56 års modell. Den ansågs lite väl fin för skogsrally.

Artikelbild

| Historieberättare. Lasse Hallén, Henry Lövgren, Per Jascobsson, Ola Westergren, Fredrik Lenér, Gunnar Andersson, Hasse Samuelsson, Stig Herrmann och Kurt Wirf i Boxholms Motorklubb.

– Medlemmar i Boxholms OK lärde oss att läsa karta och följde ibland med som kartläsare, minns han.

Motocross var en annan gren som många var intresserade av och den snabbt växande klubben hyrde en träningsbana i Öringe från 1955. En motorgård skaffades vid torpet Trollhål och där smiddes planer på att bygga en gocartbana, som dock aldrig kom till stånd. Motocrossbana finns idag vid Sörbäck utanför Boxholm.

Artikelbild

| Precision. Bild från en manövertävling på 60-talet.

En annan 50- och 60-talsaktivitet som blev populär, inte minst bland klubbens kvinnliga medlemmar, var manövertävlingar. Medlemmar åkte på så kallade "rattmästerskap" och klubben har flera SM-framgångar i den ädla sporten att framföra ett motorfordon med millimeterprecision.

Allt det här plus alla de framgångar inom rally, motocross och dragracing som klubben haft genom åren ska förstås finnas med i den kommande utställningen på Bruksmuseet.

Artikelbild

Parken. BMK ordnade säljträffar i Folkets park där bilfirmor visade sina nyheter.

– Vi vill uppmana Boxholmsborna att kolla i sina gömmor efter gamla bilder och annat som vi skulle låna in till utställningen, säger Gunnar Andersson som är en av "historieberättarna".

Ambitionen är även att en del av materialet i utställningen därefter ska finnas tillgängligt på klubbens hemsida.