I början av året berättade Eva Bremer att hon inte kandiderar i årets kommunalval. Hon är tillsammans med Anette Rösarne Liberalernas ledamöter i Boxholms kommunfullmäktige. Eva Bremer har varit missnöjd med ledningen av partiet, med samarbetet med Moderaterna och hon var en av de partimedlemmar som hade velat se ett skifte på partiledarposten till Birgitta Ohlssons fördel.

Anette Rösarne är nu enda namnet på den lokala valsedel som partiet anmält till valmyndigheten. För några veckor sedan berättade hon att inte heller hon ställer upp. Hon vill inte prata om orsaken till sitt avhopp.

– Inte nu i alla fall. Det är för rörigt nu, säger Anette Rösarne.

Tidigare har hon i en intervju sagt att hon ställer villkor gentemot östgötadistriktet för att kandidera.

Lars Karlsson, Liberalernas distriktsordförande och oppositionsråd i Kinda kommun, tycker att det är en tråkig situation som uppstått. Man jobbar nu med att få fram personer som kan ta över i Liberalerna i Boxholm. Men det ser mörkt ut.

– Men jag förstår att det är svårt för Anette att vara ensam. Hon tycker inte att hon orkar med det, säger Lars Karlsson.

– Vi hoppas fortfarande att hitta en lösning. Det finns ännu en möjlighet att anmäla en ny valsedel. Vi har hört efter om detta med länsstyrelsen, säger Lars Karlsson.

En annan variant är att någon till valmyndigheten anmäler sitt samtycke om att bli invald, och att den personen får sitt namn skrivet på en blank L-sedel. Det räcker faktiskt med att personen själv skriver sitt namn för att bli invald. Förutsatt förstås att partiet får ihop röster till minst ett mandat i fullmäktige.

Här finns alltså en gyllene chans för en Boxholmsbo att komma in i maktens korridorer.

– Men det är naturligtvis bra om det är en person med liberal grundsyn, säger Lars Karlsson.

Partiet kommer nu att gå ut bland annat på Facebook för att få fatt i lämpliga kandidater.

– Distriktsfolk kommer också att finnas på plats i Boxholms centrum och prata med väljare. Vi vet att vi har många sympatisörer. De kanske vill, bara de blir tillfrågade, menar han.

190 personer i Boxholm röstade på L i förra kommunalvalet vilket innebär 5,2 procent av rösterna. Det räckte då till två mandat.