Det är den förklaring kommunalrådet Britt-Marie Johansson (S) tror mest på.

– Har man familj, och särskilt om mannen tjänar bra, så väljer många kvinnor att minska sysselsättningsgraden, säger hon.

Men så är det väl i hela Sverige? Varför är skillnaden störst i Boxholm?

– Det är svårt att veta. Vi har mycket industri och det är mest män som jobbar i ganska välbetalda industrijobb, medan kvinnor är kommunanställda och kan minska arbetstiden – och då tjänar de förstås mindre.

Är det ett problem? Eller kvittar det vem som tjänar pengarna?

– Jag tycker att var och en får bestämma detta själv, säger Britt-Marie Johansson. Men ur ett jämställdhetsperspektiv är det förstås inte bra. Kvinnorna får ju till exempel betydligt sämre pension så småningom.

Löneläget i Boxholms är bra i ett annat avseende, påpekar hon.

– Vi ligger bra till när det gäller löner inom vård och omsorg. Vi har varit löneledande inom Kommunals yrken för inte så länge sedan och förra året låg vi på 22:a plats av landets 290 kommuner. Det är inte illa.

I genomsnitt har Boxholmsmannen en inkomst på 335 371 kronor årligen och kvinnan 218 814 kronor. Skillnaden är 34,75 procent och där ligger Boxholm på 10:e plats från botten. Ett annat sätt att beskriva en genomsnittsinkomst är att ange medianinkomsten, den som är "i mitten" av inkomsterna som ingår i statistiken. Här ligger Boxholm på andra plats från botten. Om de två sätten att räkna läggs ihop hamnar Boxholm på allra sista plats.

Inkomstskillnaderna är stora i hela landet, i genomsnitt 25 procent, och då handlar det om summan av inkomst av tjänst, näringsverksamhet och kapital. Ingen östgötakommun – utom Boxholm – återfinns bland de 20 bästa eller 20 sämsta när det gäller inkomstskillnader.

Kvinnor har ofta lägre lön än män, i genomsnitt skiljer 12 procent. Och om man tittar på män och kvinnor som är lika gamla och har samma yrke så tjänar kvinnorna 4,5 procent mindre. Kvinnor arbetar dessutom deltid oftare, tar längre föräldraledighet och vårdar sjuka barn. Kvinnor har också lägre ålderspension.

Det är Ratsit AB som har gjort den här sammanställningen och företaget hämtar sin information från Skatteverket.

Haparanda är den mest jämställda kommunen med 9,74 procent inkomstskillnad mellan män och kvinnor. De kommuner som har lägst skillnader har också bland de lägsta medel- och medianinkomsterna i landet.