När skolan lades ner i Malexander för ungefär 15 år sedan, då somnade orten in en smula. 40-50 personer flyttade från kommunen av den anledningen.

Men Malexander har en själ och den kan väckas igen, säger Staffan Leufvén, först på Centerns kommunlista.

Samhället fick nya invånare en vinter när skolhuset blev flyktingförläggning. Då fick Malexanderborna insikten att det finns möjligheter.

Artikelbild

| Här, bakom Anna Jamieson och Staffan Leufvén, syns kommunens kedjehus som nu säljs efterhand.

– Det blev liv och rörelse i hela samhället och man såg barn och vuxna överallt, säger Anna Jamieson. Men det tog slut. Någon familj och någon ensamkommande blev kvar och jobbade en tid, men nu är alla borta.

Det finns nämligen inga bostäder i Malexander.

– Kommunen har EN tomt kvar, konstaterar Staffan Leufvén. Vi vill bygga ett trygghetsboende där och kombinera det med en förskola. Många Malexanderbor skulle vilja bo kvar på äldre dagar. Det finns också en förskollärare och flera barn.

Ett av dem är hans egen dotter som får skjutsas till Boxholm de dagar hon ska till förskolan. Tre mil enkel resa, två gånger om dagen – det är tolv mil.

Artikelbild

| Vi vill att hela Boxholm ska leva, också centralorten, säger Anna Jamieson.

– Man måste vara inbiten Malexanderbo för att acceptera det, säger Staffan Leufvén.

– Vi vill samtidigt ha en lokal i huset för ambulerande vårdgivare, tillägger Anna Jamieson. Det skulle både barn och gamla ha glädje av.

Artikelbild

| Framförhållning och planering är livsviktigt för orternas småföretag och befolkning, säger Staffan Leufvén.

Alldeles intill skolhuset äger kommunen några kedjehus som nu säljs efter hand som hyresgästerna säger upp sitt kontrakt.

– Alla möjligheter att bo kvar är borta, säger Staffan Leufvén. 2017 flyttade 17 personer som var över 70 år härifrån. Det är många lönsamma kommuninvånare som bara försvinner varje år.

Men Centerpartiet i Boxholm talar inte bara för Malexanders överlevnad utan kräver att samtliga orter i kommunen ska utvecklas.

– Varje ort ska få sin lokala utvecklingsplan, säger Staffan Leufvén. Alla samhällen har sina utmaningar och olika satsningar behövs.

I Rinna-Ekeby ska förskolan utvecklas och trygghetsboende byggas, menar Centerpartiet. I Strålsnäs-Åsbo måste bostadsbyggandet få fart och Åsbo skola utvecklas. Och i alla orterna ska kollektiv- eller närtrafiken utökas.

– Men vi vill att hela Boxholm ska leva, också centralorten, säger Anna Jamieson. Stenbocksskolan ska kvalitetssäkras för att locka barnfamiljer. Fler boendetyper behövs och en ringlinjebuss inrättas för de äldre.

– Det handlar om framförhållning och planering, säger Staffan Leufvén, livsviktigt för orternas småföretag och befolkning.