Det skygga lodjuret rör sig mest i skogen och är främst aktivt på natten. Men nyligen visade det sig mitt på ljusa dagen.

– Min man Nicklas kom körandes från Malexander-hållet till Boxholm och får syn på det här djuret. Han stannar bilen, tittar på den säkert i en minut och sedan tar han två bilder. Men sedan så öppnade han fönstret för att ta ytterligare en bild och då stack den iväg, berättar Helen Lindquist.

Hon och maken har sommarhus i Blåvik vid Sommen. De har hört talas om att lodjur finns i trakten.

Artikelbild

| – Det kan finnas upp emot elva lodjur i Boxholms kommun, säger Mia Kjällander som är vilthandläggare på Länstyrelsen.

– Men har aldrig tidigare sett något själva, säger hon.

Ett lodjur är cirka en meter lång och väger cirka 20 kilo. När Nicklas Lindquist såg djuret förvånades han över dess storlek.

– Det var inte ett litet djur som man kanske tänkt. Tassarna var som handflator, säger hans hustru.

Enligt Länsstyrelsen bor cirka 50 lodjur i Östergötland.

– Det kan finnas upp emot elva lodjur i Boxholms kommun, säger Mia Kjällander som är vilthandläggare på Länsstyrelsen.

På Lindquists foton syns att lodjuret har ett halsband. Enligt Maria Levin på Sveriges lantbruksuniversitet märktes djuret sannolikt i södra Sverige för några år sedan i samband med ett spårningsprojekt.

– Lodjur kan vandra långt och det går inte att säga vilken individ det handlar om eftersom batteriet i sändaren är slut. Djuret följs alltså inte längre aktivt, säger hon.

I Östergötland är lodjurens främsta föda rådjur följt av hare och fågel. Men de kan också äta katt. Tidigare i år rapporterade vi om katter som spårlöst försvunnit i Spångsholm, där orsaken kan ha varit lo.