Hotell Sommarhagens utbud av "soft adventure" (bekväma äventyr) är ett av 23 paket som hitrest utländskt branschfolk får prova på under en världskongress för naturturism som hålls i Göteborg i september.

– I år är det Sveriges tur att stå som värd för den årliga konferensen ATWS – och vi har blivit utvalda. Det är en jätteära för oss, säger Marianne van den Broeck som driver Hotell Sommarhagen utanför Malexander.

Trakten kring Malexander är lika glest befolkad som inre Norrland, men den är betydligt mer lättillgänglig. Och det är den orörda naturen som är grunden i Sommarhagens marknadsföring. 25 mil vandringsleder och 35 mil cykelleder har märkts ut, dessutom kanotleder och möjlighet att övernatta i ett antal vindskydd i skogen.

Artikelbild

| Den ultimata avkopplingen för en stressad utländsk besökare? Här kan man få en alldeles egen sjö, efter 11 kilometers vandring.

– Vi tar emot max åtta delegater från konferensen och de ska få ett program av aktiviteter, som inbegriper övernattning i två nybyggda vindskydd, berättar Marianne.

Men utecampandet är mest för att prova på. Annars bor man inne på hotellet.

– De utländska gästerna ställer höga krav på komfort. Det är också väldigt ovana vid att vildmark är så lättillgänglig, vid vår allemansrätt och vid vårt miljötänkande. Att kunna ha en hel sjö för sig själv upplevs som mycket exotiskt, säger Marianne.

Marianne tar med mig på en tur till ett av de vindskydd som används av hotellets gäster, av vilka merparten kommer utrikes ifrån.

Artikelbild

| Hotell sommarhagen i Malexander är ett av de paket som ska visa upp Sverige som en av världens tre mest hållbara naturdestinationer i världen.

Vi åker förbi Jacobs kurva och Vrånggölen. Vägen blir mindre och mindre. Inte ett enda hus har vi passerat när vi till sist stannar i en glänta. Vi vandrar stigen ut på en bergig udde i Mörtsjön, en alldeles spegelblank John Bauer-sjö. Längst ut på udden med utsikt över hela sjön står ett väl undangömt vindskydd, med enkla träbänkar runt en grillplats.

– Det är det här som är "swedish lifestyle" som de utländska turisterna söker, menar Marianne van den Broeck.

Artikelbild

| Marianne van den Broeck på Hotell sommarhagen i Malexander är glad över att ha kommit med bland paketen på ATWS presummit (se faktaruta).

Naturupplevelserna kompletteras sedan med kulturhistoria. Hotell Sommarhagen är en gammal prästgård och berättelserna om dem som levt här är också viktiga. Gården har anor och ett av uthusen är från 1700-talet.

Ytterligare två östgötapaket finns att välja bland för delegaterna. Det är Vätternevent som kombinerar mat och natur på Omberg, samt Do the North, äventyrspaddling i S:t Annas skärgård.

Artikelbild

| Utsikt från badtunnan på Hotell Sommarhagen i Malexander. Har blandas kultur- och naturupplevelser.

Marianne samarbetar med flera aktörer för det utbud som Sommarhagen erbjuder, bland andra Pelles Viltsafari, Smedstorp dubbelgård och Hargodlarna.