Askgravplatser är en tämligen ny begravningsform när den döda kroppen har bränts. Den kan beskrivas som ett mellanting av minneslund och urngravplats.
I en askgravplats anonymiseras inte den avlidne på samma sätt som i en minneslund, samtidigt har den minneslundens fördel av att den inte kräver någon skötsel av de anhöriga.
I en askgravplats läggs stoftet i en urna som grävs ner. I varianten asklund sprids stoftet utan att någon urna används. Principen i båda fallen är att stoftet efter den avlidne namnges på skylt eller sten, eller på annat sätt, och att det är en gemensam plantering som kyrkogårdsförvaltningen sköter.
I Boxholm finns det minneslundar på Ekeby kyrkliga samfällighets samtliga sex kyrkogårdar, men ännu ingen askgravplats eller asklund.
-- Vi har fått förfrågningar om sådana begravningar och bedömningen är att det är någonting som kommer att efterfrågas mer och mer. Därför planerar vi för att anlägga asklundar eller askgravplatser på alla kyrkogårdar, säger kyrkokamrer Inga Olsson.
I Mjölby-Högby kyrkliga samfällighet är planeringen för askgravplatser på Mjölby kyrkogård långt framskriden.
-- Vi gräver faktiskt i dag på Mjölby kyrkogård och förhoppningsvis blir det klart under hösten. De askgravplatser som vi ska ha ska vara så utformade att det placeras fyra urnor per plats inne i en nyanlagd plantering och sedan sätts det upp en skiffertavla där de fyra namnen präglas in på en metallbricka. Samfälligheten har gravrätten men de anhöriga betalar en skötselavgift som gäller i 25 år, berättar Peter Springfeldt, kyrkogårds- och fastighetschef.