Det är inte första gången Johan Birath ger ut en bok. Tidigare har han bland annat varit huvudredaktör för "Tusen-årssteg", en antologi över Boxholms historia. Men det är förs-ta gången han skrivit en roman. Låt vara att den är dokumentär.
-- Fakta stämmer, men dialogen har jag till största delen hittat på för att göra historien mer levande, säger Johan Birath. Men jag försöker behandla de människor jag skrivit om med stor respekt.
Det har tagit Johan Birath nio år att få boken helt klar. Men merparten av arbetet gjordes redan 1994 och 1995. Då läste han historia på lärarutbildningen i Linköping. Eller rättare sagt, läste inte.
-- Historia är mammas gata för mig så jag behövde inte plugga. Jag hade tid över.
Johan Birath kunde alltså ägna sig åt sitt eget projekt - att leta efter ond bråd död i Boxholms historia, i syfte att lära sig mer om lokala seder och bruk. Och att brottet står i centrum har sin förklaring.
-- Mord är mer intressant än hur man sätter en gärdesgård, säger Johan Birath. I domstolsprotokollen finns de starka passionerna. Människor träder fram på ett helt annat sätt. Det är spännande, och som lärare vet jag att man ska lura i folk kunskap. När man lägger den här boken ifrån sig vet man förbaskat mycket om 1800-talet.
Perioden är vald med omsorg. 1800-talet var de stora inre omvälvningarnas tid, förklarar Johan Birath.
-- Under 1900-talet kom de yttre, tekniska framstegen. Men 1800-talet bäddade för demokratiseringen. Det var folkskolans och folkrörelsernas tid. Människorna på gatan lärde sig läsa, och började reflektera över samhället och religionen.
Genom att söka i gamla domböcker hittade Johan Birath ett mord som uppfyllde hans kriterier: en koppling till hembygden, och spänning.
Den mördade var den 23-åriga Stina Lotta Bär, en knektdotter från Ekeby i Boxholms kommun. Hon tjänade som piga i Bockarp i Mjölby när hon blev ihjälslagen.
Johan Birath har rest land och rike runt bland arkiv och museer för att hitta spåren efter Stina Lotta och hennes mördare. I gamla skolbetyg, bouppteckningar och andra dokument har han hittat detaljer som får människorna att stiga fram ur historien.
-- För att kunna skriva så verklighetstroget som möjligt har jag fått ta reda på de mest märkliga fakta, säger Johan Birath. Som om det fanns flugor ute i oktober 1855 och solens upp- och nedgång över Mjölbys horisont.
Författaren vill inte gärna att vi avslöjar för mycket av bokens intrig. Hans önskan är att läsaren ska få göra samma spännande resa som han själv gjorde, in i 1800-talets samhälle, bland torftiga torpstugor och mänsklig misär. En värld där man faktiskt kan dö av en inflammerad finne, och där det räcker med att vara arbetslös för att hamna i finkan.
Men vi måste ändå få fresta er lite. Huvudpersonen i bokens första del, fjärdingsman Lundström, kommer mördaren på spåren för att hon har så dåligt lokalsinne. När ordningsmakten ska gripa henne försöker hon dramatiskt dränka sig i Svartån, mitt i Mjölby.
Resten får ni läsa själva. Boken kommer att kunna lånas på biblioteken. Den som har tur kan köpa ett av de än så länge blott 200 exemplaren, bland annat när Johan Birath signerar sitt verk på Boxholms bibliotek på lördag.
-- Syftet med den här boken är inte att tjäna pengar, för det gör jag inte, säger Johan Birath. Jag är lärare i själ och hjärta, och det jag vill är att sprida kunskap om historien och lokalhistorien.
Den som gillar "Mordet i Mjölby" har mer att vänta. I höst kommer Johan Birath ut med "Mordet i Stjärnösund", en än mer blodisande historia ur verkligheten.
-- Det mordet var så omtalat att det till och med skrevs ett skillingtryck om det, säger Johan Birath.