"Vi har tappat mindre än vanligt"

Det låga vattenståndet i sjön Sommen är helt och hållet en följd av en extremt nederbördsfattig period. Kraftföretagen är "oskyldiga". Deras tappning av sjön har varit lägre än normalt ända sedan förra sommaren.

Boxholm/mjölby2003-04-11 05:07

Detta framhölls vid en press-information som berörda kraftverksägare gav i Mjölby i går.

De är organiserade i Motala Ströms samfällighetsförening.

Ingvar Carlsson, Lasse Jansson och Jörgen Skarphagen, samtliga från Tekniska Verken i Linköping, samt MSE:s vd Claes Gustafsson redovisade en mängd statistik som belyste hur extrem vädersituationen är och har varit.

Tillrinningen till det svenska vattenkraftsystemet var under andra halvåret 2002 den lägsta på minst 52 år (det finns inte statistik som går tillbaka längre än 1950).

I Sverige och Norge har det totalt i vinter i vattenmagasinen fattats så mycket vatten som i kilowatttimmar motsvarar årsproduktionen i sex kärnkraftverk. Bristen på vattenkraft i det nordiska systemet har aldrig varit så stort i modern tid.

Med andra ord så ville kraftverksföretagens företrädare göra tydligt att problemet med det låga vattenståndet i Sommen inte är något lokalt skapat sådant utan det går igen över hela Norden.

Import från oljeeldat

Under tiden från juli 2002 och till och med november tappades sjön på minst möjliga vattenmängder och sedan januari i år har tappningen begränsat sig till 60 procent av normalförbrukningen. Däremellan var det större fräs vid dammluckorna i Laxberg men ändå inte större uttag än vad som är normalt för årstiden.

Ingvar Carlsson menar att det miljömässigt och samhällsekonomiskt hade varit oförsvarligt att fortsätta med minitappningen under vinterperioden.

-- Vi har haft elbrist i landet och maximal import av kolkondenskraft från oljeeldade kraftverk.

Som framgår av kurvdiagramet här intill tappades dock sjön på ovanligt stora mängder under första halvåret 2002. Var det nödvändigt?

Ja, menar kraftverksföretagens företrädare och hänvisar till den då rikliga nederbörden. Även om det tappades mer än normalt så var ändå vattenståndet då högre i sjön än vad det hade varit naturligt om inte sjön varit reglerad.

Kritik från andra hållet

De framhåller att de då fick kritik för att det höga vattenståndet uttsatte de ömtåliga strandbrinkarna i Malexander för stor skada.

-- Vi skulle egentligen inte alls tappa så mycket som vi gjorde då. Vi spillde vatten vid sidan om turbinerna och hade ingen ekonomisk nytta av den onormalt stora tappningen, påpekar Claes Gustafsson.

Många vill ändra vattendomen för sjön och där vatten- nivån får variera 1,5 meter mellan två nivåer. Det vill dock inte kraftföretagen.

-- Domen är gammal men den är ändå skälig. Kraftverken är byggda med beaktande av de förutsättningarna som finns i vattendomen. Det vore också rimligt om bryggorna i sjön också byggdes efter det, säger Ingvar Carlsson.

Minimiuttaget

Vad han och de andra i kraftverksföretagen däremot är villiga att släppa på är kravet på ett ständigt miniuttag av fyra kubikmeter per sekund.

-- Det är ingenting som står i vattendomen utan det är ett löfte från 1983 som gjorts från regleringsföreningens sida till länsstyrelsen av fiskevårdsskäl och av naturvårdshänsyn.

Regelringsföreningen har nu inlett en dialog med länsstyrelsen om det under vissa perioder skulle kunna gå att tulla på denna överenskommelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!