Om bara två år fyller Boxholms motorklubb 70 år. 68 år av mer och mindre framgångsrik framfart i en mängd olika motorsporter. Egentligen skulle det bara bli en uppdatering av klubbens hemsida, men allt efter som bilder, videofilmer och idéer samlades ihop växte tanken om en utställning fram. På Bruksmuseet i Boxholm kan allmänheten nu ta del av klubbens långa historia.

– Det började med motocross på 50-talet och man hyrde ett område i Öringe för hela 400 kronor per år, berättar Hasse Samuelsson, en av klubbens historieberättare.

Men redan innan dess hade klubben arrangerat orienteringstävlingar för både bilar och motorcyklar. Klubbens aktiviteter breddades med åren och klubben har bland annat arrangerat rallytävlingen Stenbocksrundan mellan 1973 och 2004.

Artikelbild

| Roadracing med sidovagn var stort i Boxholms motorklubb under 1970-talet.

En av de aktiva förarna var Örjan Hagberg som började köra rally 1974 i en Volvo PV.

– Efter PV:n började jag köra Amazon 1978 och framhjulsdriven Saab 1979, då började det gå fort, och det syns väl på en del bilder att det gick lite väl fort ibland, säger Örjan med ett stort leende.

Trots att Örjan var en av klubbens mest framgångsrika förare under 1970 och 1980-talet så var prislappen på materialet en helt annan än i dag. Hans sista bil kostade hissnande 25 000 kronor. På tio år och 150 tävlingar bröt Örjan bara sex gånger! Att få berätta den egna och klubbens historia ser han fram emot.

– Jag blev inblandad i utställningen rätt så sent. Jag hörde att de höll på i vintras, men hade ingen aning om att det skulle bli så här avancerat. Egentligen finns det mycket mer material, men jag har inte hunnit få fram allt.