– Eldarna brukar ju vara en samlingspunkt för många, så i år blev det lite speciellt på så sätt att det var svårt att förutspå hur kvällen skulle bli, säger kommunpolisen Björn Borg.

– Vi trodde nog att det skulle vara mindre aktivitet, men generellt så var det mycket ungdomar i rörelse.

Polisområde Motala, där också Mjölby, Boxholm, Ödeshög och Vadstena kommun ingår, hade många ärenden att hantera under valborgskvällen. Det inträffade inga större störningar och kommunerna klarade sig undan våldsbrott i offentlig miljö, men mycket alkohol togs i beslag från minderåriga.

– Vi försökte jobba mycket uppsökande, göra kontroller och fråga ungdomarna vart de var på väg och var alkoholen kom ifrån.

Både polis och fältverksamhet gjorde ett tidigt besök vid Skogssjön i Mjölby där ett 30-tal ungomar mellan 15 och 18 år hade samlats.

– Vi tog ganska mycket alkohol därifrån, mest öl, cider och sprit, men kunde inte binda den till någon särskild person. Därför förverkades den bara med okänd ägare och inga samtal gick hem till målsman.

Valborg är historiskt sett en festkväll då många unga gör sin alkoholdebut. Därför är det också en viktig kväll för Mjölbys fältsekreterare att finnas till hands.

– Ja, säg var vi inte var! Det var verkligen mycket ungdomar som rörde sig ute, men inga större samlingar utan många gick mest omkring. Skogssjön i Mjölby som sagt, vid Depot Mantorp och i centrala Skänninge, säger Camilla Axell och fortsätter:

– Jag skulle säga att det blev en relativt lugn valborg i Mjölby i år – och rolig.