Den varma kvällssolen smeker den höga sluttningen där Therese Tengmarks röda gårdshus ligger. Genom tät skog och vackra gärdsgårdar får de blivande kavaljerna leta sig fram för att hitta till Therese hjärta.

– Hade inte min barndomsvän anmält mig till TV-programmet , fanns det fler som såg som sin lott bland släkt och vänner att få mig bortlovad via "Bonde söker fru", säger hon och skrattar.

Therese Tengmark är ekologisk certifierad nötköttsproducent. Hon har ett femtiotal kor, fem hästar, två hundar, några katter och höns. Gården driver hon själv sedan 2012. Gården har funnits i släkten sedan långt tillbaka.

Artikelbild

| Röda hus och vita knutar. Therese Tengmarks gård ligger vackert på en höjd några kilometer utanför centrala Malexander.

Hur ser din dröm-man ut?

– Han kan vara kort eller lång. Ljus eller mörkhårig. Det har ingen betydelse. Viktigast är att han är aktiv, och att han är nyfiken på livet. Bra om han har ett eget intresse. Kanske en fågelskådare, eller någon som gillar att cykla mountainbike, motorsport, kanske speedwayintresserad. Pälsallergiker är väl ingen höjdare, säger Therese och ler sitt stora leende.

Therese Tengmark håller dörren öppen till sin gård och sin famn för de flesta former av män. Bara det är män med fart och fläkt.

Hur ska en man göra för att fånga ditt hjärta?
Artikelbild

| Djurvän. Här på gården finns kor, hästar, hundar och katter som fångar mösss.Therese Tengmark 39 år medverkar i TV 4 Bonde söker fru.

– Han ska visa framfötterna. Våga vara sig själv, och våga leva.

Therese hoppar in i den gröna traktorn. Med traktorns stora armar nyper hon tag i en ensilagebal som hon kör ner till korna.

Artikelbild

| Drömmen om en man. – Han ska våga vara sig själv och våga leva, säger Therese Tengmark.

Ska din dröm-man vara bonde som du?

– Helst gärna inte. Jag är inte flyttbar. Han kan jobba med vad som helst. Viktigast är att han har förståelse för mitt jobb. Är det kalvning på gång och vi är på väg till en kräftskiva kan vi inte bara stänga dörren och åka.

Artikelbild

| Bonden. Vant och smidigt hoppas Therese Tengmark upp i traktorn.

Kanske någon av herrarna vill överraska med en kaffekorg när Therese arbetar bland korna och hästarna. Då är ett hett tips från tidningens utsände att uppvaktarna har på sig gummistövlar, inte vita gympadojor i bland komockorna.

Solen har nu nästan gått ner.

Artikelbild

| Friare. Therese Tengmark hoppas på många friarbrev.

Vi går in i det stora röda huset. Katten och hundarna följer efter.

Vad ska det stå i friarbrevet för att du ska falla?
Artikelbild

| Väntar. Kommer det någon friare, det undrar Therese Tengmark 39 år som i påsk presenterar i TV-programmet "Bonde söker fru".

– Det behöver inte vara värsta dikterna. Det räcker med några textrader. Bara det är betydelse i det de skriver, säger hon.

I påskhelgen presenteras Therese och de andra bönderna i "Bonde söker fru".

Artikelbild

| 52 kor. Therese Tengmark har drygt femtio kor att sköta på sin gård i Malexander.

– Drömmen är, att den dagen jag träffat den rätte, ska vi tillsammans renovera och restaurera gården. Jag vill att vi tillsammans formar vårt hem, säger den kärlekssökande bonden Therese i Malexander.