Pensionerade lärare får inte jobb

Före detta lärare är en outnyttjad resurs för skolan. Det menar Ingrid Norén, själv pensionerad lärare i Boxholm, i ett nytt medborgarförslag – som avslås.

Det finns inte pengar i kommunens budget för att betala seniortjänster i skolan.

Det finns inte pengar i kommunens budget för att betala seniortjänster i skolan.

Foto: Mostphotos

Boxholms kommun2019-10-17 10:00

Kommunen har en ansträngd ekonomi där besparingar är nödvändiga, skriver kommunens förvaltning, och då finns det inte utrymme för extra tjänster.

Det är andra gången Ingrid Norén lämnar sitt medborgarförslag till fullmäktige. I mars avslogs det eftersom fullmäktigeledamöterna uppfattade att de pensionerade lärarna skulle fungera som vikarier.

– Det var aldrig meningen. Pensionerade lärare ska användas som en resurs vid sidan av den ordinarie – till exempel vid nationella prov, eller när några elever behöver specialhjälp.

Dels skulle kompetens därmed föras över till mindre erfarna lärare, dels skulle de pedagogiska insatserna förstärkas utan att speciallärarna tas in som extraresurser.

I andra yrkesgrupper används pensionerade medarbetare, säger Ingrid Norén. Polisen använder dem för att lösa cold cases. I sjukvården används pensionerade sköterskor vid exempelvis vaccinationsinsatser.

– Men skolan tar inte vara på den kompetens som finns hos erfarna pensionerade lärare. Ett oförsvarligt slöseri.

Ett genialt förslag, tyckte Stefan Andersson (M), men portmonnän sätter gränser. Stefan Hallin (SD) ville inte kasta bort den kunskap de pensionerade lärarna har och yrkade bifall till förslaget men fullmäktige avslog det. Johan Birath (S) förklarade:

– Den ekonomiska situationen har blivit skarpare sedan det här förslaget först dök upp. Skolförvaltningen har det tufft –  tyvärr. 

– Det här året blir inte bara roligt för boxholmarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!