Räddningstjänsten larmades 10.15 under måndagsförmiddagen: En älgtjur har gått ner sig i ett dike, en jägare på platsen hörde av sig. Älgtjuren låg och simmade i ett dyigt litet kärr fem meter från väg 580, vägen mellan Boxholm och Blåvik. Närmare bestämt mellan Lindsundet och Ljusnaberget. Om jägaren i sin tur hade blivit tipsad eller själv hittat djuret är okänt men jägaren hade gjort bedömningen att tjuren inte vara skadad, bara utmattad, och att den kunde räddas med lite hjälp. Därför larmade han räddningstjänsten som kom dit strax efter klockan 11.

– Han låg mer eller mindre apatisk när vi kom fram, berättade Fredrik Johansson, räddningsledare på deltidsbrandkåren i Boxholm.

– Det fanns tydliga märken runt det lilla diket, som om han under en bra stund hade försökt ta sig upp, men sen blivit utmattad.

Artikelbild

De försökte lägga slang, spännband och störar under buken och bringan för att kunna dra upp tjuren som uppskattades att vara tre meter lång.

– Vi hade hjälp av en fyrhjuling också. När han så kände fast mark under fötterna så kvicknade han till och kom han upp till sist.

Tillsammans med jägaren gjorde de bedömningen att allt var helt och tjuren fick lomma iväg på vingliga ben.

Har du någonsin varit med om något liknande?

Artikelbild

– Nej inte under mina 15 år. Kor och andra djur har jag varit med om att dra upp, men då har vi haft hjälp av traktorer och grävskopor.

Sex personer ur räddningsstyrkan kämpade tillsammans för att få upp tjuren

Artikelbild

Hur länge fick ni hålla?

– I drygt en timme höll vi allt på.

Artikelbild

Då var ni lika trötta som tjuren?

– Haha, nej särskilt uttröttade blev vi inte. Men tjuren var bra matt när den gav sig i väg.

Artikelbild

– När man jobbar i den här branschen så får man betrakta det som en tämligen lyckad insats.