– Vi kommer att lägga många förslag och motioner i kommunfullmäktige och se om oppositionen kan enas och på så sätt köra över Socialdemokraterna i en del frågor, säger Staffan Leuvfén, gruppledare för Centerpartiet.

Tre veckor efter valet står det klart att Socialdemokraterna, som återigen blev största parti i Boxholm men gjorde ett sämre valresultat än tidigare, inte ingår i officiellt samarbete med något annat parti för att säkra sin majoritet och utgången av de förslag som S driver. Istället hoppas Socialdemokraterna på ett fortsatt informellt samarbete.

– Vi har haft ett gott samarbete med andra partier och vi vill fortsätta att ta hjälp av varandra när det behövs. Men vi har inte tänkt välja Centern eller Moderaterna eller så, säger Britt-Marie Johansson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Artikelbild

| Staffan Leuvfén (C) hade varit intresserad av ett organiserat samstyre mellan C och S.

Men hur ska ni få igenom er politik i fullmäktige, om det blir så att alla andra partier inte tycker som ni?

– Då hoppas ju vi att vi ska ha ett gott samarbete, så tänker vi, säger Britt-Marie Johansson.

Av de 29 platserna i fullmäktige har S fått 13, och har därmed inte majoritet. Alla övriga partier tillsammans har 16 mandat men i praktiken 14, eftersom Sverigedemokraterna fick fyra platser men bara har politiker till två. Det är dock inte otroligt att Vänsterpartiet (med ett mandat) skulle stödja förslag från Socialdemokraterna.

Det är inte självklart att Centerpartiet stödjer S-politik, enligt Centerns gruppledare Staffan Leuvfén som hade varit intresserad av ett organiserat samarbete.

Artikelbild

– Jag har ställt frågan till S två gånger men fått svaret att de inte tänker samarbeta tekniskt med någon. Det är väldigt vågat av dem, säger Staffan Leuvfén.

Enligt Britt-Marie Johansson (S) har Socialdemokraterna inte ens diskuterat ett organiserat samarbete med något parti.

– Jag tror vi kan samarbeta över gränserna ändå, säger hon.

Finns det risk att andra partier blir sura för att ni vill sitta i ensam majestät och räknar med deras stöd ändå?

– Jag tror inte det, vi är vuxna människor och vill Boxholms bästa, säger Britt-Marie Johansson.

Från Centerpartiets sida är det dock inte givet att stödja S-märkta förslag framöver.

– Tidigare har S kunnat driva igenom sina förslag med majoritet. Även i fortsättningen kommer nog majoriteten av förslagen gå deras väg, men vi kommer att se om oppositionen kan enas i en del frågor, säger Staffan Leuvfén.