SD ökade från två till fyra mandat i Boxholms kommunfullmäktige. Förra mandatperioden hade man inga kandidater att placera på de båda platserna. I årets val finns två namn, Stefan Hallin och Michael Stark.

Det finns ännu ingen lokalförening för partiet i Boxholm, utan de hör till föreningen i Mjölby.

– Vi är glada att vi får representation i Boxholm nu. Men eftersom vi har låst valsedeln så kan det inte bli fler ledamöter än de här två som är föranmälda, säger Runar Öhman, gruppledare för SD i Mjölby.

Artikelbild

Därmed har valet lett till förändringar av partirepresentationen även i Boxholms kommun. Nu tvingas de styrande Socialdemokraterna söka samarbete med ett eller flera partier.

I söndagens val har S minskat kraftigt, minus sex mandat till 13. Med ett samarbete med V, som fått ett mandat, skulle man komma upp i 14 av 29 platser i fullmäktige. I och med att SD inte lyckas fylla sina fyra stolar räcker det ändå till en knapp övervikt mot allianspartierna plus SD som får 13 mandat tillsammans.

Kommunstyrelsens ordförande Britt-Marie Johansson (S) säger att hon noterat mandatfördelningen och de effekter SD:s tomma stolar får. Men hon vill inte uttala sig om eventuellt partisamarbete än.

– Vi har tappat väljarstöd och har inte egen majoritet. Vi kommer att behöva söka samarbete. Vart vi ska vända oss ska vi först diskutera i partiet, säger Britt-Marie Johansson.

Hon menar att det inte finns något självklart alternativ.

– Vi är vid gott mod. Vi har en bra dialog i kommunen med alla partier. Men SD vill vi inte samarbeta med, säger hon.