Både vårdcentralen och kommunen har noterat att ohälsotalen ökar i kommunen. För ett år sedan tog man upp en idé från Jönköping att utbilda kommuninvånare till hälsoguider. Dessa kan i sin tur sporra till hälsotänkande i sina respektive nätverk. Annelie Eriksson samordnar sedan 1 februari hälsoguiderna.

– Det gäller att få igång olika aktiviteter. Vi har nu två grupper igång. En promenadgrupp som träffas två gånger i veckan och en löpargrupp som springer på onsdagskvällar, berättar Annelie.

Dessutom har tre testgrupper tillsatts, en pensionärsgrupp och två som hör till särskilt utsatta yrkesgrupper i den kommunala verksamheten. De har fått genomgå en hälsoundersökning som ska följas upp efter ett år för att se om projektet når resultat.

– Om vi lyckas kanske projektet förlängs, menar Annelie.

Ytterligare en aktivitet är en stegutmaning som startade för en månad sedan. Målet är att gå 10 000 steg per dag i flertalet av dagarna under utmaningen. Priser lottas ut till deltagarna.

På söndag eftermiddag arrangeras en gratisföreläsning i Folkets hus med Mårten Nylén, känd som träningsexpert i tv-programmen "Biggest loser" och "Ninja warrior".

Annelie Eriksson är mycket nöjd med att ha lyckats få denne populäre föreläsare att komma till Boxholm. Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket.

– Jag hoppas verkligen att vi lyckas höja hälsotalet för Boxholmsborna, säger hon.