Socialdemokraterna har styrt i Boxholm sedan 1971 och haft egen majoritet i alla val utom 1998, då stöd söktes i Vänsterpartiet, och 2018 då ett samarbete med Moderaterna inleddes.

– Den som är fullt fast förankrad i sin egen ideologi, och vet var vederbörande befinner sig, kan – utan att darra på manschetten – ingå i ett samarbete som inte behöver betyda ett äktenskap, sade Johan Birath, kommunstyrelsens andre vice ordförande (S), i sitt tal.

Han hyllade Rolf Stenvard (M) och Stefan Andersson (M) som samarbetskamrater i arbetet med att utveckla Boxholm.

Artikelbild

| "Det är en viktig dag som våra förfadrar kämpat för att få fram", säger Brittis Johansson, kommunstyrelsens ordförande (S), om första maj.

– Läser man i Corren är inte alla i Boxholm nöjda med hur det blev med platser utskott och sådär – och jag har en kort kommentar om det egentligen, det är ett gammalt ordspråk: "Arga katter får rivet skinn", fortsätter han.

Brittis Johansson, kommunstyrelsens ordförande (S), var också på plats på torget under första maj-firandet.

– Det är, som Johan säger, så att vi vill ju samarbeta. Och det tror jag att vi måste både på lokal, regional och på riksnivå, säger hon.

För Brittis är första maj en glädjens dag som väcker kämpaglöd.

– Det är en viktig dag som våra förfäder kämpat för att få fram. För mig är det glädje att se alla människor som en träffar på och känner värmen ifrån. Det låter lite klyschigt, men alla ska med – det tycker jag!, säger hon.

Christoffer Olsson, distriktsombudsman i SSU Östergötland, höll ett tal med fokus på EU-valet.

– En av de viktigaste frågorna är att ta matchen mot de högerextrema krafterna som mobiliserar runt om i hela Europa, säger han.