– Vi är görnöjda, säger Daniel Johansson.

Det är bara en sak som Daniel ångrar, att hans klubb inte skaffat pistmaskinen för länge sedan.

I så fall hade mängder med arbetstimmar kunnat sparas in samtidigt som det blivit åkbara spår fortare.

Artikelbild

| Pistmaskinen. Nyinköpt och kostar 650 000 kornor.

Det som vid nysprutad konstsnö tidigare behövts veckor för med traktor, fyrhjuling och släpkärra kan klaras på en kväll med pistmaskinen som både schaktar, pistar och spårar.

Men arbetet med att göra snö är lika tidskrävande som tidigare. Den idealiska temperaturen är 10–15 grader kallt. Det tar vid sådana förhållanden fyra dygn att få fram snö så att det räcker till 3 km och varar en hel vinter.

Det finns många praktiska slitvargar i Boxholm-Ekeby skidklubb. Roger Berggren är liksom Daniel Johansson en av dem. Det Roger ser som den allra viktigast vinsten med pistmaskinen är det nu går att hålla ner tiden för det ideella arbetet.

Förra året hyrde klubben en begagnad pistmaskin från Asby skidbacke och fick då smak på att skaffa en egen. Den inköpta är gjord speciellt för längdåkningsanläggningar.

Artikelbild

| Skidstadion för alla. Daniel Johansson (t v) tränar för att åka sitt 25:e Vasalopp i följd. Kalle Thörn står på ett par skidor för första gången på 30 år.

Ett alternativ till finansiering var att låna pengar med kommunal borgen, men kommunen ansåg sig ha små lagliga möjligheter att ställa upp på det. Däremot har kommunen i vinter beslutat att bidra med 52 000 kronor till ett byte av elabonnemang.

Investeringen blev istället av tack vare att Carl Tryggers stiftelse, unikt för Boxholm, ställde upp med ett bidrag på 450 000 kronor.

– Vi försöker hjälpa till så mycket vi kan på alla håll och kanter, även om våra stadgar skapar begräsningar. Genom att skidklubben bedriver ungdomsverksamhet har vi kunnat stödja det här, säger Michael Blomqvist, ordförande för Carl Tryggers stiftelse.

Skidklubben har även tidigare fått stöd från Carl Trygger men också fått pengar från andra fonder. Daniel och Roger berömmer klubbens kassör Lars Pettersson som de menar är suverän på att hitta och bevaka sådant.

Pistmaskinen är nyinköpt och kostar 650 000 kronor inklusive moms. Det resterande beloppet har kunnat tas från skidklubbens egna kapital utan att det behöver hållas igen på något annat.

Klubben hade från början två snökanoner men har utökat efter hand och denna vinter är den första med fyra. Tanken är att det ska bli fem nästa vinter.

I planerna ingår även att till våren bygga ut kapaciteten på pumpstationen vid Svartån ­– allt i syfte att minimera tiden för snösprutningen - samt att bygga ett garage till pistmaskinen.