Ett fascinerande nyskapande inom det traditionella kvinnohantverket står Britta Johansson för med den här utställningen.

Det handlar alltså om broderi med korsstygn. Men här har hon mödosamt överfört sina korsstygn till fotografier med himmelsatmosfärer som bakgrund. Resultatet har blivit 45 små fantasifulla motiv, som med fyndiga titlar ger fina ingångar för betraktarens upplevelser.

Kontrasten mellan den färgflödande bakgrunden och de geometriskt strama korstygnsmotiven förstärker det både sagobetonade och surrealistiska uttrycket, samtidigt som det ger associationer till mötet mellan natur och kultur. Eller i ett fördjupat perspektiv, till Pythagoras filosofi om att all natur i grunden består av matematik och geometri. (Jämförelser har faktiskt också gjorts mellan kvinnors komplicerade hantverk genom tiderna och dagens digitaliserade datorvärld).

Artikelbild

Man kan inte låta bli at le åt "Singin´ in the Rain".

Bland de mest färgstarka motiven finns här "Frontalkrock med Gud", där en svart farkost flyger in mot de rödskimrande molnen, och "When the Saints go Marching in", med marscherande soldater i himmelsperspektiv. För att inte tala om den mästerliga kompositionen "Walking in the Sunshine".

Bland de mest fyndigt, humoristiska motiven finns "Singin´ in the Rain", "Flickan som hängde i knävecken" och "Att våga".

Utöver Britta Johanssons nyskapande med broderitekniken är jag imponerad av hennes insamling av broderimönster, som hon har utgivit i tre böcker.

Genom sitt konstnärskap och sina böcker ger hon en välhövlig upprättelse åt den stora kvinnokonst som nu till största delen ligger gömd i byrålådor.

Artikelbild

"Fallen ängel", nyskapande broderi av Britta Johansson.

Lars-Ola Johansson

Fotnot. Böckerna är utgivna av Korstygnsbolaget och kan beställa på: www.books-on-demand.com.