- Det är populärt att promenera här i trakterna och folk håller på att trilla i diket när de ser vad vi gör, säger Ann-Chatrin Samuelsson.
Så länge vädret tillåter finns det nu för tiden relativt enkla och bekväma sätt att ta hand om sitt hö. Man kopplar på maskiner till traktorn som hjälper till med slåtter, vändning, strängning och inkörning. Att hässja höet är en gammal, inte lika enkel och bekväm metod.
En hässja är en torkställning för hö uppsatt i det fria. I en lång rad sätter Gunnar ner cirka två meter höga störar av gran eller en i marken. Sedan binder han snören mellan störarna i olika höjd på vilka han hänger upp höet. Allt görs för hand.
- Jag får ju motion i alla fall så jag behöver inte gå på gym och sånt, säger lantbrukare Gunnar Samuelsson som har en lång arbetsdag på fältet framför sig.
Han är den åttonde generationen på Galtebo gård utanför Brokind och tog själv över 1963.
- Helst vill man ju slippa att hässja och låta höet torka på marken men när det är så här regnigt hela tiden så går inte det, berättar Gunnar.
Förr gjordes hässjor på olika sätt beroende på var i landet man bodde. Höet hängdes upp på antingen snören, ståltråd eller träslanor. Men makarna Samuelsson hässjar inte sitt hö för att bevara någon gammal tradition.
- Nej, det är det för mycket jobb för. Men det är klart att det är tråkigt när gamla arbetsmetoder och kunskaper om lantbruket försvinner, säger Ann-Chatrin och medger att Göran trots allt tycker att det här är ganska kul.
I stället för att hässja sitt hö väljer de flesta bönder i dag att anlita en maskinstation och plasta in höet i rundbalar under regniga somrar. Men då blir det inte hö utan ensilage. Vill man ha hö är det hässjning som gäller eller att torka höet inne med en hötork.
- Själva har vi för lite plats på skullen för att torka allt hö med hötorken, säger Gunnar.
Förr var hässjat hö i fint sommarväder överlägset kvalitetsmässigt. Eftersom man idag endast hässjar höet under regniga somrar, när det är absolut nödvändigt, blir kvaliteten varken sämre eller bättre än om höet får torka på marken i fint väder.
Bra torkväder är sol och vind.
- Förstås är det inte bra om vädret är för torrt heller men det är helt klart att föredra före det här. Om det fortsätter regna för mycket riskerar höet att mögla även på hässjor. Det har hänt, säger Ann-Chatrin som hoppas på sol.
Höet ska slås när det är tillräckligt långt, helst innan det börjar blomma. Det beror på var i landet man bor, och naturligtvis på vädret. Generellt kan man säga att höet blir mest näringsrikt om man slår runt midsommar. När det regnar mycket som i år får man dock slå lite i omgångar.