Familjen imponerade på Kamprad

Då och då får hon frågan: ”Du, det här med Brostorp och Kamprad, är det bara en skröna, eller?”

Foto: Julia Djerf

Brostorp2019-07-13 20:00

Nej, det är ingen skröna. Ikeas grundare Ingvar Kamprad blev så förtjust i Brostorps ostkaka att han ville inleda ett samarbete och sälja den i sina varuhus. Efter en veckas betänketid tackade Anita Ydrestrand nej.

Numera är det Anitas dotter Camilla Ydrestrand med make Magnus som äger och driver mejeriet och serveringen på släktgården Brostorp i Ydre. Gården som lyckats kombinera gammal tradition med ny teknik. De 70 korna robotmjölkas, med ostkakan av deras mjölk görs som den alltid har gjorts, enligt Camillas pappas farmor Fridas recept.

– Vi har aldrig strävat efter att få den vare sig billig eller kalorisnål, säger Camilla. Det innebär mycket mandel, helfet grädde, många kravägg och färsk mjölk istället för mjölkpulver.

Brostorp är ett familjeföretag med flera generationer. Överallt syns människor syssla med allt möjligt i och omkring gården. Camillas föräldrar lagar lunch till alla ”arbetare” samt sköter trädgården och dukningen i serveringen.

Det var mamma Anita som började tillverka ostkakor för försäljning för 20 år sedan. Ett år fick hon representera Östergötland när ”Hela Sverige ska leva”-mässan med tillhörande matmarknad ordnades i Stockholm.

En och samma karl kom till Anitas ostkakestånd varenda dag. Provåt, men köpte också med sig en kaka dagligen.

– Sista dagen berättade han vem han var, eftersom mamma uppenbarligen inte känt igen honom, och sa att det var den godaste ostkaka han någonsin smakat. Kunde han få sälja den i sina Ikeavaruhus, tro?

Anita for hem och grunnade. Pratade med maken Bo och räknade. Men nej, om hon så köpte all mjölk som fanns i hela Ydre kommun skulle det inte räcka. Projektet kändes för omstörtande och stort. Hon ringde och tackade nej.

Känns det bittert idag?

– Absolut inte, bedyrar Camilla. Det var gnistan som gjorde att mamma vågade bygga ostkaksbageriet, som ledde till mejeriet där vi tillverkar åtta egna ostar, gammaldags syrlig hemost, blåmögel-, kitt- och vitmögelostar.

Senaste tillskottet är en ko-lomi, en stek- och grillost av halloumityp, av komjölk.

Från midsommardagen till och med Östgötadagarna 8 september håller Brostorps servering öppet fre–sön för lunch och/eller ostkaka. Vill man äta en osttallrik, med frukt och bröd, eller en ost- och skinkpaj, med lokalt kött och lagrade ostar, behöver det beställas dagen före. Vill man ha kaffe och ostkaka med Brunnebys körsbärssylt kostar det 75 kronor och då får man äta så mycket man vill.

– ”Det får inte fattas nåt” sa alltid farfar. Det är så vi vill ha det. Mycket av allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om