Unga brottsdömda kan inte avtjäna straff

Trygghetsfrågan är just nu högaktuell efter flera dödsskjutningar. Ungdomsbrottsligheten ska förebyggas och brottsligt beteende brytas. Ändå lyckas kommunen inte verkställa straffen för de ungdomar som redan dömts.

"Vi har efterfrågat platser inom kommunen, men jag upplever inte att vi får någon hjälp", säger behandlingspedagog Mia Uhrberg. Verksamhetschef Martin Eklund instämmer.

"Vi har efterfrågat platser inom kommunen, men jag upplever inte att vi får någon hjälp", säger behandlingspedagog Mia Uhrberg. Verksamhetschef Martin Eklund instämmer.

Foto: Jasmine Hübinette

Brott & Straff2021-10-20 18:00

– Ungdomskriminaliteten ökar och vi är en del i det förebyggande arbetet. När polisen och tingsrätten växlar upp och fler döms, så måste ju vi hänga på, men det finns för få arbetsplatser som tar emot ungdomarna, säger behandlingspedagog Mia Uhrberg, Brottsförebyggande gruppen. 

Hon arbetar med de ungdomar som dömts till ungdomstjänst. Det är unga lagöverträdare, som var mellan 15 och 17 år när de begick brottet. Det är ofta deras första brott som inte heller är så grovt, exempelvis snatteri i en butik. När vuxna döms till samhällstjänst är det Kriminalvården som verkställer straffet, men en ungdom som döms till ungdomstjänst får sitt straff verkställt av Brottsförebyggande gruppen hos Råd & stöd i Linköping.

– Det är inga grova brottslingar som kommer hit, det kan exempelvis vara en ung tjej som snattat ett läppstift på H&M, säger Martin Eklund, verksamhetschef Råd & stöd, Linköping. 

Ungdomstjänst innebär att straffet avtjänas genom att oavlönat arbete under ett visst antal timmar. Sedan flera år tillbaka saknas det arbetsplatser för de ungdomar som ska avtjäna sitt straff. Just nu är det ett 40-tal ungdomar inskrivna hos Brottsförebyggande gruppen, men bara fem arbetsplatser, varav två inom kommunal verksamhet. Väntetiden är lång och hela tiden döms det nya ungdomar.

– Det är minst åtta månaders väntetid. Det är pinsamt dåligt, måste jag säga. Både ungdomar och föräldrar tycker att det tar för lång tid. I alla andra delar av rättskedjan, som i tingsrätten, ska ungdomsärenden behandlas skyndsamt, men här måste de vänta för att det inte finns några platser, säger Mia Uhrberg. 

Hon menar att väntetiden riskerar att få negativa effekter för ungdomarnas möjligheter att gå vidare till ett laglydigt liv.

– De här ungdomarna har fortfarande en framtid. De har fortfarande hopp och framtidstro, men de måste kunna avtjäna sitt straff och få gå vidare. Annars har det en negativ psykisk påverkan, vilket kan vara en riskfaktor. 

Det har varit ett problem att hitta arbetsplatser under lång tid trots att anställda hos Brottsförebyggande gruppen även har letat arbetsplatser i sina privata nätverk. 

– Vi har efterfrågat platser inom kommunen, men jag upplever inte att vi får någon hjälp. Man borde ha fler verksamheter där man har platser öronmärkta för ungdomstjänst. 

Vilka arbetsplatser skulle kommunen kunna bidra med?

– Enklare uppgifter som inte kräver förkunskaper i skolkök och vaktmästeri eller sociala aktiviteter på äldreboenden är några exempel, men det skulle kunna vara nästan vad som helst. 

– Det finns också hopp i det här. För vissa kan ungdomstjänsten också vara vägen till ett första extrajobb, säger Mia Uhrberg. 

Det är Social- och omsorgsnämnden som ansvarar för att de som dömts till ungdomstjänst får sitt straff verkställt. Annika Krutzén (M) är ordförande i Social- och omsorgsnämnden.

– Det är ett problem. Vi försöker få verksamheter att ta emot ungdomar för ungdomstjänst, men det bygger också på engagemang och frivillighet. Just nu är det väldigt svårt att få ut ungdomarna. Vi kämpar mot andra delar av kommunen, det är många som vill ha praktikplatser, som arbetsmarknadsnämnden, men vi behöver ju hitta något bra sätt. 

– Jag tror också att det finns många fördomar kring den här gruppen, att de är värre kriminellt belastade än de faktiskt är. De är i första hand de som begått sitt första brott i den här gruppen. Så jag tror att vi behöver informera mer och med rätt information.

Varför kan ni inte besluta om att vissa verksamheter ska ha öronmärkta platser för ungdomstjänst?

– Jag är inte säker på att vi kan göra det, jag får kolla upp det. 

Den alliansledda kommunstyrelsen har presenterat ett åtgärdspaket med fokus på brottsförebyggande arbete. Det talas om krafttag mot de kriminella gängens rekrytering av ungdomar. Samtidigt saknas en strategi för få fler dömda ungdomar att avtjäna sina straff. 

– Vi vill ju verka för att det framöver blir färre som hamnar i den här situationen genom tidigare förebyggande insatser, men de som redan är dömda måste naturligtvis avtjäna sina straff, säger Annika Krutzén (M).

Vilka konkreta åtgärder kommer du att vidta för att lösa det här problemet?

– Jag har tagit kontakt med vår HR-chef i kommunen och med ansvarig för Leanlink för att se hur vi kan lösa det här. 

Straff för ungdomar

Ungdomstjänst: Ungdomen döms till obetalt arbete under ett visst antal timmar. 

Ungdomsövervakning: Ungdomen övervakas elektroniskt och får en plan som ska följas. 

Ungdomsvård: Ungdomen döms till att följa en vårdplan som socialtjänsten beslutat om. Det kan exempelvis ingå att lämna urinprover.

Sluten ungdomsvård: En ungdom som döms för ett allvarligt brott kan dömas att vara inlåst på ungdomshem, istället för fängelse. 

I alla påföljder ingår olika former av samtalsstöd. 

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!