Varning för inbrottsvåg – Linköpingsföretaget drabbat

PLW Elteknik i Linköping är ett av många företag som under de senaste veckorna har utsatts för inbrott i sina firmabilar. "Man blir förbannad och uppgiven, säger Åsa Bergeros, verksamhetsutvecklare på PLW.

PLW Elteknik utsattes för inbrott i fyra av sina firmabilar

PLW Elteknik utsattes för inbrott i fyra av sina firmabilar

Foto: Samuel Zurawski

Brottslighet2022-01-26 16:30

Det var under måndagsmorgonen som personalen på PLW elteknik upptäckte att det hade blivit inbrott i fyra av företagets firmabilar. Fönsterrutor var inslagna och bilarna tomma. 

– Vi har blivit av med maskiner, verktyg och olika instrument. Hur mycket pengar det handlar om är svårt att säga exakt, säger Åsa Bergeros. 

Men det är inte materialet i sig som är den största ekonomiska förlusten. 

– Det värsta är egentligen den uteblivna kostnaden för montörerna. Det blir ett stillestånd i verksamheten och det är vi som får stå för notan, säger Joakim Karlsson, verksamhetsutvecklare på PLW. 

 Gör ni på företaget något för att försöka förebygga den här typen av brott?

– Vi har DNA-märkt maskiner och inventarier, vi försöker att inte ha några glasrutor på skåpen och ställa bilarna synligt, säger Joakim Karlsson och fortsätter: 

– Jag upplever att byråkratin i många avseenden försvårar möjligheten att skydda oss. Att till exempel få sätta upp kameror runt vår fastighet är en otroligt krånglig process. 

En polisanmälan är gjord men i nuläget finns ingen gripen eller misstänkt för brottet. 

– Det är inte första gången det här händer, man blir så förbannad och uppgiven, säger Åsa Bergeros.  

Polisen och Länsförsäkringar Östgöta vill nu varna andra företagare. 

– Vi samarbetar mycket med polisen och utfärdar varningar när vi ser att inbrott av den här karaktären ökar runt om i kommunen, säger Helena Hellsten, ansvarig skadeförebygg på Länsförsäkringar Östgöta.

Enligt polisen är det svårt att kartlägga vilka personer det är som ofta begår inbrott i hantverkarbilar, vad som kan slås fast är att det i hög utsträckning handlar om brottsaktiva nätverk.

– Det kan gå väldigt fort vid den här typen av inbrott och det blir ofta ganska stora belopp som försvinner. Vi vet inte exakt vart grejerna tar vägen men en hel del går på export, säger Johnny Gustafsson, presstalesperson på region Öst. 

Hur ser polisens arbete ut kring det här området?

– En del av arbetet är att vi har gränspolis som är aktiv. Det är viktigt att påpeka att det finns enskilda individer som bor i landet som gör sina brottsräder men vi har även besökare utifrån. De individer som kommer från andra länder och begår inbrott blir efter hand kända av polisen vilket ger oss en möjlighet att agera. 

Både Helena Hellstén och Åsa Bergeros är överens om att inbrott hos företag är svårt att få rättsida på.
Både Helena Hellstén och Åsa Bergeros är överens om att inbrott hos företag är svårt att få rättsida på.
Skydda dig mot stöld

* Lämna inte fordonet olåst. 

* Lämna inte stöldattraktivt eller affärskritiskt material och verktyg i bilen över natten. 

* Parkera, om möjligt, bilen, med bakdörrarna mot fasad eller dylikt.

* Demontera centrallås-knappen inne i hytten.

* Skåpbilar med fönsterrutor i lastutrymmet kan förses med inbrottsgaller på insidan. 

* Larm, kamerabevakning och stöldskyddsmärkning kan fungera som avskräckande. Sätt upp dekaler tydligt och polisanmäl alltid stölder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!