Ett flitigt använt argument i dessa valdagar är att mer än hälften av alla nationella lagar stiftas i EU. För det kommunala bolaget Tekniska verken i Linköping är den siffran ännu högre. Hela 80 procent av den svenska lagstiftningen på energiområdet kommer från EU, berättar vice vd Klas Gustafsson.
– Spelreglerna för klimat- och miljöfrågor bestäms i EU. Vill du påverka klimatet är EU-valet viktigare än det svenska valet. Det som sker i Sverige är ett väldigt litet tillägg, säger han.
Klas Gustafsson tycker att det är viktigt att vara i Bryssel och beskriva ”sin egen verklighet”. Annars kan EU-lagarna få orimliga konsekvenser för Sveriges del.
Som den gången när det dök upp kriterier för vilken skog som skulle skyddas. Syftet var att hindra skövlingen av regnskog, men förslaget innehöll gränser för hur höga träd fick vara och hur tätt de fick stå.
– Den definitionen skulle i princip ha inneburit ett förbud mot biobränsle från all svensk och finsk skog, säger Klas Gustafsson.
Ett annat exempel var när merparten av den svenska skogen höll på att klassas som ”skyddsvärd våtmark” eftersom den stod i vatten. Fast i själva verket var det snö.
Får ni valuta för pengarna ni lägger på medlemskapen?
– Ja, det tycker jag. Påverkansarbete i EU är en del. Sen kan det också handla om standardiseringsarbete, som inte är så ruskigt sexigt, men det kan vara rätt bra att det finns en standard och någon måste utforma den, säger Klas Gustafsson.
Christina Björck är kommunikationsdirektör på Cloetta. Hon är också ordförande i den svenska branschorganisationen Chokofa, med medlemmar som (förutom Cloetta) Marabou och Göteborgs kex. Chokofa är i sin tur medlem i europeiska Caobisco, där Christina Björck också sitter i styrelsen.
Hon berättar varför branscher samarbetar i Europa:
– Det blir en annan långsiktighet, mer på riktigt. Vi hörs bättre, blir mer trovärdiga och får möta rätt motpart. När det blir lite större kan man till exempel få med regeringen i ett land.
Förutom att hålla koll på lagförslag agerar branschorganisationerna när något är på gång.
– Vi är aktiva när det blåser upp stora kriser, som när man ville förbjuda lakritspipan, säger Christina Björck.
Hon fortsätter:
– Man kan tycka att det är löjligt, men för många av våra små medlemmar kan det vara fullständigt förödande om man till exempel ändrar hur man får jobba med salt. Sådana frågor är jätteviktiga.