Det som i Sverige har kallats för Swedish match-skandalen går i Bryssel under namnet ”Dalligate” efter den förre hälsokommissionären John Dalli från Malta. Två år har gått sedan EU:s antibedrägerirotel Olaf i maj 2012 tog emot den osannolika anmälningen från det svenska snusbolaget.
Enligt anmälan ska Dalli ha erbjudit sig att lyfta exportförbudet på snus i hela EU mot en betalning på 60 miljoner euro. Förslaget ska ha framförts till Swedish match konsult på Malta av affärsmannen Silvio Zammit.
Snusbolagets rådgivare Karl Isaksson berättar:
– Man tänkte, det kan ju inte vara sant. Så man låg lågt rätt länge och tänkte att det kanske inte händer. Men så kom erbjudandet tillbaka.
Han fortsätter:
– Det här var mitt under krisen, hela euron stod och skakade, ska vi då ha en gigantisk korruptionsskandal i kommissionen på detta? Det kommer vara slutet för Europa. Jag hade ont i magen i en vecka.
Han påpekar noga att Swedish match aldrig övervägde att acceptera erbjudandet, utan diskussionerna handlade istället om vad man skulle göra och i vilken ordning. Informella kontakter togs med den svenska regeringen som sa åt snusbolaget att gå till EU:s antibedrägerirotel.
– Swedish match berättade allt de kände till och sen exploderade det, säger Karl Isaksson.
I oktober 2012, dagen efter att rapporten lämnades över till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, fick hälsokommissionären lämna sin post på grund av mutmisstankarna.
Trots det var dramatiken långt ifrån över. Två dagar senare drabbades flera antitobaksorganisationer i Bryssel av inbrott nattetid. Europeiska folkhälsoalliansen, Rökfria partnerskapet och Europeiska andningssällskapet fick alla sina kontor genomsökta och flera datorer stulna.
Swedish match pekades snabbt ut som misstänkt för inbrotten, vilket Karl Isaksson tycker är befängt.
– Att en frivilligorganisation kan stå i media och peka ut ett enskilt företag för att ha gjort inbrott i deras kontor är förfärligt. Jag är övertygad om att det inte var min fru eller hennes kollegor som gjorde inbrottet, säger han.
Medan Swedish match behandlades som svenska hjältar i svensk media, var tongångarna annorlunda internationellt, minns Isaksson. Snusbolaget blev automatiskt misstänkliggjort för att det tillhörde tobaksindustrin, menar han.
– För mig är det uppenbart vad som hände och det är absolut inte Swedish matchs eller någon lobbyists fel, utan det är en rutten politiker vi pratar om. Det är en korruptionsskandal, inte en lobbyistskandal, säger Karl Isaksson.
Men för alla är det inte riktigt lika självklart vad som egentligen hände på Malta. Antilobbyisten Ester Arauzo är kommunikationsansvarig på Corporate Europe Observatory (CEO).
– Jag skulle säga att det är den största lobbyskandalen som har avslöjats inom EU, trots att kommissionären fick lämna sin post, säger hon.
I efterhand har CEO lämnat in ett klagomål till EU:s öppenhetsregister och hävdar att snusbolaget har brutit mot reglerna. Bland annat genom att ha skickat oregistrerad lobbypersonal till Malta och för att ha ljugit för parlamentariker.
– Vi tycker inte att Swedish match tillvägagångssätt har varit helt fläckfritt i det här fallet. De har inte varit öppna med vad de har gjort, säger Ester Arauzo.
Om det säger Karl Isaksson:
– Det var olämpligt, men det är absolut inte olagligt. Det är ett frivilligt register. Men det hade varit bättre om de inte hade gjort det.
Ärendet överfördes från EU:s bedrägerirotel till myndigheterna på Malta och en polisutredning pågår mot affärsmannen, men inte mot hälsokommissionären.