Budgetpengar kan användas till löner

Pengarna i regeringens budget kan användas till ökade löner – om kommuner och regioner vill.

Det saknas sjuksköterskor i vården. Statsbidrag kan användas på olika sätt, bland annat till vidareutbildning eller löneökningar.

Det saknas sjuksköterskor i vården. Statsbidrag kan användas på olika sätt, bland annat till vidareutbildning eller löneökningar.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Östergötland2019-09-18 15:00

De statsbidrag som ges till Östergötlands kommuner och till Region Östergötland som är generella bidrag, får användas som det lokala och regionala politiska styret vill. Det säger Johan Löfstrand, östgötsk riksdagsledamot och gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagens civilutskott.

Han var en av de politiska företrädare som under onsdagen presenterade den nationella och regionala budgetpropositionen runt om i landet.

I budgeten för år 2020 får Östergötlands kommuner tillsammans 157 miljoner kronor i generella statsbidrag och Region Östergötland får drygt 67 miljoner kronor. Regeringen vill att pengarna bland annat används till att göra vården mer tillgänglig för fler patienter och göra skolan mer likvärdig så att elever får samma kunskaper oavsett vilken skola de går på.

Målen kan nås genom att exempelvis fler lärarassistenter anställs så att lärare kan ägna tid åt grunduppdraget att undervisa, eller vidareutbildning så att fler får sjuksköterskekompetens. Men pengarna skulle också kunna användas till löneökningar för att attrahera redan utbildade lärare och sjuksköterskor som idag arbetar i andra yrken.

Statusen på bristyrken som lärare, sjuksköterska och även polis behöver höjas, konstaterar Johan Löfstrand (S) och säger att lönen kan vara ett sätt.

–  Vi har en tradition i Sverige att politiken på nationell nivå inte ska lägga sig i lönebildning. Det får parterna hantera. Men kommunerna och regionerna kan använda de generella statsbidragen även till löneökningar, säger Löfstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!