Vi är här för att börja firandet av ett nytt år. Vi har rivit av det sista bladet i den gamla almanackan och om några timmar så välkomnar vi 2014.

Vi befinner oss i vinterns allra mörkaste tid. Men vi vet att dagsljuset redan är på väg tillbaka. Om det aldrig vore så här mörkt skulle vi inte värdesätta ljuset så som vi gör.

Ett nytt år väntar oss nu, ett oskrivet blad, ett år som vi inte vet så mycket om. Men vi vet att utmaningar väntar oss, glädjeämnen och överraskningar kommer att möta oss men också påfrestningar av olika slag.

Med ett nytt år kommer också nya möjligheter, nya föresatser. Vi vill gärna göra ett avstamp, träna mer, äta nyttigare, umgås mer med vänner, kanske börja den där kursen vi tänkt på ett tag. Nyåret är en påminnelse om att det aldrig är för sent att omorientera sig och satsa nytt.

När vi står så här på en nyårsafton gör vi också en summering av året som gått. Det blir ett slags bokslut som ger oss beredskap att blicka fram emot det kommande året.

Som privatpersoner reflekterar vi över året som varit tillsammans med våra nära och kära.

Men även i rollen som Linköpingsbor kan vi göra ett bokslut och vi konstaterar då att vi har ett år bakom oss som gett oss mycket att glädjas åt men som också innehållit svåra och mörka stunder.

Linköping gick i år över den magiska gränsen 150 000 invånare och är en stad med stark framtidstro.

Debatten och planeringen inför den efterlängtade Ostlänken är i full gång.

Det företag som betyder så mycket för Linköpings ekonomi, Saab, fick beskedet att inte bara det svenska försvaret kommer att köpa fler Jas Gripen utan att även Brasilien planerar att välja det svenska stridsflygplanet.

Genom det högteknologiska klustret runt universitetet och i Mjärdevi spirar många spännande och snabbväxande teknikbolag, som gör Linköping till en stad som ser med tillförsikt på framtiden.

Linköping har under det gångna året varit en av värdstäderna för damfotbolls-EM i den nybyggda fotbollsarenan och har ett framgångsrikt och stolt fotbollslag i vårt LFC.

Vårt hockeylag LHC är på gång och tänder vår andra stora arena, Cloetta center.

Men vi har också ett svårt år bakom oss med dubbelmordet i Ljungsbro. Ännu en gång har Linköping drabbats av besinningslöst och meningslöst våld som lett till att två människors liv släckts i förtid.

Våra ögon har också öppnats för de enorma ekonomiska klyftor som finns i det Europa som vi är en del av. Diskrimineringen och fattigdomen i det forna Östeuropa har gjort att många romer sökt sig till Nordeuropa för att få ihop till mat och medicin. Några av dem har vi mött utanför butikerna i vår egen stad.

På Corren har vi, tillsammans mer er, firat 175 år i nyhetens tjänst. Men vi har också blivit påminda om att det fria ordet inte gillas av alla.

Som ni vet har ljusskygga figurer från den organiserade brottsligheten försökt skrämma oss till tystnad. Det kommer de aldrig att lyckas med. Jag vill passa på att tacka er för det gensvar vi fått och för ert stöd när det hettat till som det har gjort. Det betyder mer än ni anar.

Om 2014 vet vi ännu inte så mycket. Men några saker vet vi i alla fall.

Vi går mot ett supervalår, med val till EU-parlamentet, till kommun och landsting och till riksdag. Det kommer att bli ett viktigt och spännande politiskt år.

Vi kommer att få se ett vinter-OS där det finns många svenska medaljkandidater, inte minst i de alpina grenarna, och där vi får se vad våra Tre kronor är värda.

Fotbollsälskarna får sitt under fotbolls-VM, även om det finns en och annan som menat att ett VM utan Zlatan inte är så mycket att ha.

Som chefredaktör på Corren kan jag lova att vi kommer att fortsätta att granska makthavare i både den undre och den övre världen. Och vi kommer att roa och oroa, för det är vårt uppdrag.

Med dessa ord vill jag passa på att önska er en riktigt fin nyårsafton och ett Gott nytt år!